‘Vlaamse school gaat al haar 1.500 leerlingen bespioneren op Facebook’

© Reuters

Het Vrij Technisch Instituut van Aalst heeft twee van zijn leerlingen aangegeven bij de politie omdat ze op hun Facebook-profiel de terreur van IS bewierookten. De school zou nu ál haar 1.500 studenten gaan screenen.

Het VTI laat leerkrachten al geruime tijd steekproefgewijs de sociale profielen van leerlingen uitvlooien, schrijft Het Laatste Nieuws.

De school noemt de ontdekking van de ’terreurposts’ onrustwekkend en wil voortaan het online gedrag van al haar leerlingen – dat zijn er meer dan 1.500 – opvolgen.

‘We gaan onze maatschappelijke taak niet uit de weg’, zegt Inge De Troyer, directeur communicatie bij het VTI, in Het Laatste Nieuws. ‘Dit is voor ieders veiligheid. Als we nog zulke dingen ontdekken, lichten we opnieuw de politie in.’

‘Niet de taak van leerkrachten’

Een school mág dat wettelijk gezien doen, maar volgens privacy-experts roept het toch vragen op. Professor Jos Dumortier van de KU Leuven vindt het niet de taak van leerkrachten om studenten te controleren op wat ze online uitspoken. ‘Vrije meningsuiting geldt toch zeker voor jongeren. Als er al moet nagegaan worden wat ze op internet doen, laat die rol dan over aan de ouders. Anders vrees ik voor een heksenjacht.’

UPDATE: Het VTI Aalst heeft toegegeven de Facebookberichten van twee leerlingen te hebben gecontroleerd, maar ontkent dat systematisch te doen. De school biedt haar excuses aan voor de vertrouwensbreuk. ‘We hebben een strategische fout gemaakt’, klinkt het.

(Belga/MI)

Partner Content