Vlaamse studenten verlengen infraroodsignaal van tv-afstandsbediening

© Easyfotostock

Studenten van de PXL-hogeschool hebben een toestelletje ontwikkeld dat het signaal van je afstandsbediening verlengt, waardoor je je tv, dvd-speler, digibox of radio van veel verder kunt bedienen, ook als de toestellen in een dichte kast staan.

Zes laatstejaarsstudenten van de afdeling Elektronica-ICT aan Hogeschool PXL hebben een infraroodverlenger ontwikkeld. Dankzij het minuscule toestelletje kun je je dvd-recorder of digibox ook bedienen als die achter een gesloten kastdeur staat. Vooral designwinkels zijn geïnteresseerd.

“We zijn vertrokken van een probleem dat je vooral in designinterieurs aantreft”, zegt student David Bos, die ook de functie heeft van algemeen directeur bij ExtendIR, het studentenbedrijfje dat het toestelletje ontwikkelde. “Mensen willen daar vaak een hele cleane, strakke look and feel, met dichte kasten en zo weinig mogelijk bekabeling. Maar vanaf het moment dat je met afstandsbedieningen werkt, moeten die kasten toch weer open, en dat is frustrerend. Wij hebben daarom een klein toestelletje ontworpen dat het infraroodsignaal van je afstandsbediening verlengt, waardoor je de kast met je digibox of dvd-speler gewoon dicht kan laten. Het is ook mogelijk om het toestelletje op een andere locatie te zetten, waardoor je bijvoorbeeld je tv of radio ook van veel verder kunt bedienen.”

Voor de ontwikkeling van de toepassing hebben de 6 studenten in september 2013 het Small Business Project ExtendIR opgericht. Ze werkten hierbij nauw samen met de bedrijven ACE Electronics (Diest) en Eurocircuits. “We zijn heel blij dat ook professionele elektronicabedrijven er iets in zien en dat ze ons financieel gesteund hebben”, aldus nog David Bos.

Intussen zijn de eerste 20 stuks van de infraroodverlenger de deur uit, tegen een prijs van 17 euro. (Belga/MI)

Partner Content