Vlaamse studiedienst bedenkt nieuwe digitale kloof
De studiedienst van de Vlaamse regering ziet het probleem van de toegang tot ict verschuiven naar het gebruik ervan. Prompt heeft Vlaanderen er een nieuwe definitie van het fenomeen bij.
De studiedienst van de Vlaamse regering ziet het probleem van de toegang tot ict verschuiven naar het gebruik ervan. Prompt heeft Vlaanderen er een nieuwe definitie van het fenomeen bij.
Het gaat stukje bij beetje beter met de digitale kloof in Vlaanderen. Althans, dat is onze eigen conclusie op basis van de gangbare invulling van de term. In 2006 bleek bijna 7 op 10 Vlamingen (68 procent) thuis een pc te hebben. Dat is een stijging van 15 procent in vergelijking met 2001. Het aantal internetgebruikers verdubbelde maar liefst tot 62 procent van de Vlaamse bevolking.
Veel slechter nieuws is dat nog steeds dezelfde bevolkingslagen de grootste achterstand hebben: ouderen, werklozen, lager opgeleiden, gezinnen met een laag inkomen. Bij werklozen is het pc-bezit nog geen 50 procent.
Maar de studiedienst van de Vlaamse regering vond een nieuwe invulling van ‘digitale kloof’: de manier waarop mensen ict gebruiken. De studiedienst maakt de analyse dat achtergestelde groepen het internet en hun pc niet gebruiken voor “geavanceerde ict-toepassingen”. In die categorie vallen nieuwswebsites, digitale overheidslokketten, e-bankingtoepassingen, internetcursussen en dies meer. Aan de andere kant van de digitale kloof liggen, zo klinkt het althans bij de Vlaamse studiedienst, amusement, internetwinkelen, spelletjes en het versturen van eenvoudige berichten.
Vlaams minister-president Kris Peeters besluit, aldus persagentschap Belga, uit de studie dat sensibiliseringsacties over het nut van ict hebben geholpen, maar dat er bijkomende acties nodig zijn om het gebruik van computers en internet bij achterstandsgroepen te stimuleren, door meer opleiding, hulp om computervrees te overwinnen en financiële steun bij de aankoop.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier