Vlaamse wetenschappers maken mobiel internet stabieler

© iStock

Het Vlaamse onderzoeksconsortium iMinds heeft een algoritme ontwikkeld waarmee gsm’s en tablets tot een vijfde minder moeten schakelen tussen antennes doordat ze voorspellen waar de klant naartoe gaat. Andere software, die beter doet schakelen tussen 4G en wifi, zou de datasnelheid ook significant kunnen vergroten. Het onderzoek past in het Europese SEMAFOUR-project, waaraan ook telecombedrijven Nokia en Ericsson deelnemen.

Wie al eens op de trein of in de auto op het internet gaat, merkt dat de verbinding niet altijd even stabiel of snel is. Gsm-antennes hebben maar een beperkt bereik, waardoor veelvuldig van antenne moet worden gewisseld. Daardoor valt het bereik soms weg en operatoren hebben extra kosten door extra data.

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen hebben een uniek algoritme ontwikkeld dat mee een oplossing kan bieden. “Het algoritme kan, zonder dat de gps opstaat, voorspellen hoe mobiele gebruikers zich zullen verplaatsen van de ene naar de andere gsm-antenne. Uit simulaties bleek dat op die manier het onnodig switchen tussen antennes tot twintig procent kan worden beperkt”, klinkt het.

Gentse wetenschappers bekeken hoe telecomoperatoren de capaciteit van hun 4G-netwerken kunnen verhogen, door gebruikers automatisch te verbinden met het beste wifi- of 4G-signaal in hun buurt. “Vandaag is dat een beslissing die door elk toestel autonoom wordt genomen”, luidt het. “Maar we hebben nu intelligente technologie kunnen onderzoeken waarmee de verdeling van gebruikers – over mobiele netwerken heen – automatisch kan worden geoptimaliseerd. Op die manier konden we, tijdens testen, de gemiddelde datasnelheid voor gebruikers tot 85 procent verhogen.” De technologie is op korte termijn implementeerbaar. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content