.vlaanderen en .brussels al in september 2014?

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Volgens DNS.be zouden de nieuwe internetextensies .vlaanderen en .brussels al rond september 2014 op de markt kunnen komen. Theoretisch gesproken is dat mogelijk, maar die datum lijkt toch wat optimistisch.

Volgens de Belgische domeinbeheerder DNS.be zouden de nieuwe internetextensies .vlaanderen en .brussels al rond september 2014 op de markt kunnen komen. Theoretisch gesproken is dat mogelijk, maar die datum lijkt toch wat optimistisch. Vanaf volgend jaar komen er honderden nieuwe internetextensties bij op het world wide web. In totaal werden er ruim 1.900 aanvragen ingediend bij de internationale domeinbeheerder Icann, en dit voor ongeveer 1.400 nieuwe extensies. Om te kunnen bepalen wie eerst live mag gaan, heeft Icann enkele maanden geleden een heuse loting georganiseerd.

Vanuit ons land werden er drie aanvragen ingediend, één voor .gent, één voor .vlaanderen en één voor .brussels. De aanvraag voor .gent klokte af op de 1.021ste plaats. Dot gent zal dus het eerste nieuwe Belgische top level domein worden dat live kan gaan. Volgens onze berekeningen zou dat ten vroegste tijdens de tweede helft van 2014 zijn.

Dot Vlaanderen is op de 1.416e plaats in de rangschikking terecht gekomen, en zal naar verwachting pas enkele maanden na .gent kunnen aftrappen. .brussels vervolledigt de Belgische top 3, met een 1.518e plaats.

Ondanks die ongunstige loting van de Belgische dossiers, klinkt het nu bij DNS.be dat .vlaanderen en .brussels wellicht al rond september 2014 live zouden kunnen gaan. Dat lijkt ons een erg optimistische schatting, al is het theoretisch gesproken niet onmogelijk.

“We hebben deze week de berekening gemaakt”, vertelt legal manager Peter Vergote van DNS.be aan Data News. “Als je alle dubbels uit de lijst haalt, samen met de spelers die hun aanvraag intussen al hebben ingetrokken én alle dossiers die sowieso niet worden goedgekeurd, dan klok je af op bijna 300 aanvragen minder. En dan is de kans dus groot dat .vlaanderen en .brussels een pak sneller dan voorzien aan de beurt komen, in de 2de helft van 2014 al.”

Registry agreements Pas vorige week werden de eerste contracten voor nieuwe internetextensies (‘registry agreements’) tussen Icann en een eerste reeks aanvragers ondertekend. Normaal gezien duurt het nu nog een negental maanden vooraleer we die nieuwe suffixen daadwerkelijk zien opduiken op het web.

DNS.be gaat er van uit dat het binnen vier tot zes weken de eigen ‘registry agreements’ met Icann kan ondertekenen. Maar vanaf dan moet dus de hele lijst die is voortgekomen uit de loting worden afgewerkt, vooraleer er echt live kan gegaan worden (minus de dossiers die wegvallen).

Icann heeft laten verstaan dat het vanaf september 20 dossiers per week wil afhandelen. Met andere woorden zouden er vanaf september 20 suffixen per week aan de internetroot worden toegevoegd. Benieuwd in hoeverre dat gaat lukken. Want het hele verhaal rond de nieuwe internetextensies heeft de voorbije jaren al onnoemelijk veel vertraging opgelopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content