.vlaanderen- en .brussels-domeinnaam beschikbaar voor alle Belgen

© .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Van 13 november tot en met 15 december kunnen alle Belgen voor een klein prijsje een .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam aanvragen gebaseerd op hun officiële naam. Het enige wat ze nodig hebben is een geldige eID en een eID-kaartlezer.

DNS Belgium, de domeinbeheerder achter .vlaanderen, .brussels en .be, heeft een eID-wizard ontwikkeld die Belgische particulieren door het reservatieproces voor een .vlaanderen en .brussels-domeinnaam leidt. Via de tool kunnen geïnteresseerden een .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam aanvragen die overeenstemt met:

  • hun familienaam (peeters.vlaanderen)
  • hun familienaam en voornaam (peetersjan.brussels)
  • hun voornaam en familienaam (janpeeters.vlaanderen)
  • hun familienaam en de eerste letter van hun voornaam (peetersj.brussels)
  • de eerste letter van hun voornaam en hun volledige familienaam (jpeeters.vlaanderen)

Hoe het werkt? Kandidaten verbinden hun eID-kaartlezer met hun pc en steken hun identiteitskaart in het toestel. Vervolgens schotelt de wizard hen een lijst van mogelijke domeinnamen voor, gebaseerd op hun naam.

Wie een naam aanvinkt, krijgt een bevestiging per e-mail met daarbij een reservatiecode per reservatie. Wanneer de aanvrager de code binnen de 7 dagen aan zijn registrar (registrars zijn verkopers van domeinnamen) bezorgt, wordt de domeinnaam effectief geregistreerd.

Verlaagde groothandelsprijs

Omdat DNS Belgium particulieren wil aanmoedigen om in deze fase een .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam te registreren, en omdat er tot op heden maar lauwtjes gereageerd werd op de nieuwe extensies, heeft de registry de groothandelsprijs voor een naam in deze fase verlaagd van 20 tot 1 euro.

De registrars zijn uiteraard vrij om zelf hun prijs naar de eindgebruikers toe te bepalen, maar sowieso kan je tot 15 december dus erg interessante zaakjes doen. Bij het internetbedrijf PriorWeb kan je bijvoorbeeld al een naam registreren voor 10 euro.

Bij een verlenging na een jaar moet de registrar natuurlijk wel de prijs van 20 euro betalen aan DNS Belgium. Vanaf dan zullen afnemers allicht een prijs betalen per domeinnaam die schommelt tussen de 25 en de 50 euro (afhankelijk van de diensten die hij er bij wil).

Vijf fasen

DNS Belgium lanceert de .vlaanderen- en .brussels- domeinnamen in vijf fasen. Na een fase voor merkhouders en een fase voor overheidsinstellingen, ondernemingen en organisaties, biedt de huidige fase een unieke kans voor particulieren om een domeinnaam te registereren die gebaseerd is op hun officiële naam. In andere landen waar nieuwe domeinextensies worden gelanceerd, zou deze fase niet voorzien worden.

“DNS Belgium wil elke Belg de kans geven een persoonlijke domeinnaam aan te vragen vóór de fase waarin iedereen om het even welke nog beschikbare .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam kan registreren”, oppert marketingverantwoordelijke Lut Goedhuys van DNS Belgium. “Daarom is het belangrijk dat we deze fase inlassen.”

Moeilijke adoptie

Tot op heden loopt het niet echt storm voor de nieuwe internetsuffixen die de voorbije maanden gelanceerd zijn, en ook de interesse in .vlaanderen, .gent en .brussels lijkt vooralsnog beperkt.

“Tijdens de lanceringsfase voor overheidsinstellingen, ondernemingen en organisaties zag je wel wat animo voor .vlaanderen en .brussels”, beaamt Bart Stoffels van PriorWeb, “maar de openstelling voor particulieren lijkt ook weer tegen te vallen.”

“Wetende dat het first come/first served-principe gehanteerd wordt, en dat de Belgen zich dus best wat haasten als ze hun naam willen registreren, is de interesse toch echt wel beperkt. Vandaag zien we nauwelijks beweging bij onze registrar Openprovider.nl. Misschien dat daar in de komende dagen nog verandering in komt, ik hoop dat toch alleszins.”

Gratis .vlaanderen te winnen

Om de geboorte van de nieuwe domeinextensies wat meer luister te geven, organiseert DNS Belgium een wedstrijd waarbij kinderen geboren in 2014 een .vlaanderen-domeinnaam én een website kunnen winnen.

Ouders moeten hiervoor een geboortekaartje opladen naar de wedstrijdsite winje.vlaanderen, en een kennis- en schiftingsvraag beantwoorden. Elke dag start de wedstrijd opnieuw en maakt een deurwaarder een nieuwe winnaar bekend. Dit betekent dat ouders dagelijks opnieuw kunnen meedoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content