.vlaanderen, .gent en .brussels vanaf 25 euro

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

DNS Belgium gaat 20 euro vragen aan zijn agenten voor een domeinnaam eindigend op .vlaanderen of .brussels. De consument zal voor een startprijs van ongeveer 25 euro een exemplaar op de kop kunnen tikken. Voor een domeinnaam eindigend op .gent zal een gelijkaardige prijs worden gevraagd.

DNS Belgium gaat 20 euro vragen aan zijn agenten voor een domeinnaam eindigend op .vlaanderen of .brussels. De consument zal voor een startprijs van ongeveer 25 euro een exemplaar op de kop kunnen tikken. Voor een domeinnaam eindigend op .gent zal een gelijkaardige prijs worden gevraagd.

De groothandelsprijs voor een jaarregistratie van een .vlaanderen of een .brussels domeinnaam bedraagt 20 euro. DNS Belgium, de beheerder van .be, .brussels en .vlaanderen, bevindt zich daarmee in dezelfde prijscategorie als andere, reeds gelanceerde geografische extensies zoals .berlin.

Opgelet: voor de gewone consument komt daar minstens nog een vijftal euro bij, want het is niet DNS Belgium dat domeinnamen verkoopt aan eindgebruikers, maar wel een rist agenten (‘registrars’).

Agenten die op volume werken, zullen allicht niet te veel toevoegen aan de prijs van DNS Belgium, waardoor je normaal gezien vanaf 25 euro wel een exemplaar op de kop zou moeten kunnen tikken. Andere spelers, die meer toegevoegde waarde bieden (hosting, maildiensten, …), zullen allicht tot 40 of 50 euro per .vlaanderen of .brussels domeinnaam gaan.

Tijdens de eerste fase van de lancering, die speciaal voorbehouden is voor merkhouders die opgenomen werden in de database van het ‘Trademark Clearinghouse’ (een clearinghouse voor merkhouders dat o.a. als taak heeft bedrijven te verwittigen wanneer niet-rechthebbenden een domeinnaam willen kopen van een merk dat in de databank zit), ligt de prijs met 400 euro wel een pak hoger. Die 400 euro zou een eenmalig registratietarief zijn, bij een hernieuwing wordt wél de standaardprijs van 20 euro gevraagd.

Tijdens een volgende fase, die momenteel voorzien is voor oktober, kunnen lokale bedrijven, merkhouders, overheden en verenigingen als eersten .vlaanderen- en .brussels-domeinnamen claimen voor hun websites en e-mailadressen. Voor die namen vraagt DNS Belgium in eerste instantie 80 euro.

Prijsverschil

Opvallend is het prijsverschil tussen een .be domeinnaam (waar DNS Belgium 3 euro voor vraagt), en een .vlaanderen- of een .brussels-equivalent (waarvoor er dus 20 euro moet worden opgehoest door de agenten). Wat rechtvaardigt dat prijsverschil?

“Je moet ook hier weer vanuit het volumeperspectief kijken”, geeft algemeen directeur Philip Du Bois van DNS Belgium een woordje uitleg. “Voor city-tld’s zoals .brussels gaan we er van uit dat er in het begin geen grote volumes zullen verhandeld worden. Dat blijkt ook duidelijk uit andere nieuwe extensies die al gelanceerd werden. Maar onze kosten in infrastructuur moeten wel gedekt worden: we moeten flink investeren voor die nieuwe extensies.”

“Vandaar dus het prijsverschil. Wel is de afspraak met het Brussels Gewest en met de Vlaamse overheid dat de prijzen zullen dalen eens de volumes een aanvaardbaar niveau bereiken. .be-domeinnamen waren aanvankelijk ook duurder dan vandaag.”

Du Bois voegt nog toe dat ook andere registries 20 euro vragen voor een city-tld, en dat DNS Belgium dus min of meer marktconform werkt. “In elk geval mag de prijs geen drempel vormen. Normaal gezien ga je een domeinnaam eindigend op .vlaanderen of .brussels niet laten wanneer je er 25 euro per jaar voor moet betalen.”

Momenteel zijn er een 25-tal agenten (registrars) die al aangegeven hebben dat ze domeinnamen eindigend op .vlaanderen en .brussels willen verkopen. Daartussen zeker al de Icann-accredited registrars bNamed, Netbulk en Register.

.gent

Overigens zal voor .gent een gelijkaardige prijs worden gevraagd. Combell, het bedrijf dat de aanvraag gedaan heeft voor het city-tld (en dat zal optreden als registry), praat over een groothandelsprijs van 15 tot 20 euro. Dat is heel wat minder dan de 40 tot 50 euro die een jaar geleden nog werd vooropgesteld.

“Klopt, maar een jaar geleden wisten we nog niet in welke ordegrootte de marktprijzen voor city-tld’s zich zouden situeren”, verduidelijkt business developer Jimmy Cappaert van Intelligent (de groep boven Combell, Easyhost en Register).

“Nu de eerste lanceringen achter de rug zijn en er een markt ontstaan is voor nieuwe tld’s, hebben we een beter zicht op wat realistisch is. En omdat we in het verlengde willen blijven van andere city-initiatieven, zal de startprijs voor de eindgebruiker dus ook voor een .gent afklokken rond de 25 euro.”

Verwacht wordt dat .vlaanderen-, .brussels- en .gent-domeinnamen tegen begin 2015 door het grote publiek zullen kunnen worden geregistreerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content