Vlaanderen investeert extra in slimme verkeerslichten

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits gaat extra investeren in de introductie van ‘slimme’ verkeerslichten, onder meer met radar- en lusdetectoren. In Antwerpen belooft Crevits nog deze legislatuur resultaat.

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits gaat extra investeren in de introductie van slimme verkeerslichten. Dat heeft ze donderdag geantwoord op vragen van Steve D’Hulster (sp.a) en Marino Keulen (Open Vld) in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement. In Antwerpen belooft Crevits nog deze legislatuur resultaat.

Het verkeerslichtenteam van het Agentschap Wegen en Verkeer, dat vier medewerkers telde, wordt versterkt met drie extra personeelsleden, aldus Crevits. Dat team staat in voor de optimalisatie van de verkeerslichten, onder meer met behulp van radar- en lusdetectoren.

Omdat de bestaande technologieën om het verkeer te detecteren duur zijn in onderhoud, wordt ook onderzoek gevoerd naar nieuwe systemen. Zo wordt op de kusttrams al een tijd geëxperimenteerd met een draadloos systeem waarmee de tram zijn positie kan doorgeven aan de verkeerslichten. Dat systeem zal ook worden getest op de bus van Leuven naar Brussel, een samenwerking van De Lijn en de MIVB.

In Antwerpen laat de introductie van de zogenaamde ‘supercomputer’ om de lichten op elkaar af te stemmen lang op zich wachten, gaf Crevits donderdag toe. “Maar er moest een akkoord worden gevonden met onder meer de stad en De Lijn”, verdedigde de minister zich.

Tegen 2017 moet de computer volledig operationeel zijn, maar op enkele assen zal het systeem al eerder worden geïnstalleerd. “De aanbesteding vertrekt dit voorjaar”, aldus Crevits. “Het is de bedoeling dat er nog deze legislatuur resultaat zichtbaar is.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content