Vlaanderen lanceert website om kwaliteit ziekenhuizen te vergelijken

© Belga

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) heeft de website zorgkwaliteit.be gelanceerd.

Op de website worden de resultaten van de kwaliteitsmetingen van alle deelnemende ziekenhuizen verzameld. “Die informatie helpt een patiënt om, in overleg met zijn arts, een overwogen keuze te maken voor een bepaald ziekenhuis”, aldus Vandeurzen. “Het is een verdere stap naar meer transparantie.” In een eerste fase zijn er bijna enkel indicatoren over borstkanker beschikbaar.

Kwaliteit

Sinds eind 2013 maken ziekenhuizen al op vrijwillige basis hun resultaten van de kwaliteitsmetingen openbaar, als onderdeel van het Vlaams Indicatorenproject voor Professionals en Patiënten (VIP2). Vanaf donderdag worden die resultaten ook verzameld op de website zorgkwaliteit.be, zodat patiënten een duidelijk overzicht hebben en ziekenhuizen gemakkelijker kunnen vergelijken.

Bij de lancering van de website zullen de resultaten beschikbaar zijn van in totaal dertien indicatoren. Tien daarvan hebben betrekking op borstkanker, zoals overlevingskans, diagnosestelling en behandelingstechnieken. Drie indicatoren gaan over de ervaringen van patiënten in ziekenhuizen: welke score geven ze aan hun ziekenhuis, bevelen ze hun ziekenhuis aan en staat er genoeg informatie op de ziekenhuiswebsite?

Meer cijfers

In de ‘komende maanden en jaren’ zal de website aangevuld worden met meer cijfers. Dit jaar worden onder andere nog indicatoren over handhygiëne en geneesmiddelenvoorschriften verwacht. Ziekenhuizen kunnen zelf kiezen of ze deelnemen aan zorgkwaliteit.be. “De grote meerderheid van de 63 erkende ziekenhuizen in Vlaanderen doet mee”, luidt het. Van de 48 ziekenhuizen die de borstkankerindicatoren meten, werken er 42 mee. Wat betreft de patiëntenervaringen publiceren 39 van de 42 gemeten ziekenhuizen hun resultaten op de website. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content