Vlaming bezorgd maar onwetend over privacy op sociale media

© Thinkstock

Slechts een tiende van de Vlamingen las ooit de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid van Facebook. Nochtans is meer dan de helft van de gebruikers bezorgd om zijn of haar privacy.

Dat blijkt uit de survey die iMinds, MICT en de Universiteit Gent afnamen in het kader van het User Empowerment in a Social Media Culture (EMSOC) project.

Terwijl 53% van de Facebookgebruikers zegt bezorgd te zijn om zijn of haar privacy, is slechts 16% van de Twitteraars hier ongerust over. Vlamingen zien Twitter als een eerlijker platform en denken dat hun privacy er bijgevolg beter gerespecteerd wordt. Daarom zijn ze ook minder bezorgd om wat er met hun data kan gebeuren op Twitter dan op Facebook.

‘Toch is Twitter net als Facebook een winstgevende multinational en dus zeker geen heilige op het vlak van het respecteren van gebruikersprivacy’, zegt Hadewijch Vanwynsberghe van de vakgroep communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent.

Ook op andere vlakken blijken gebruikers weinig kennis te hebben van de werking van de sociale media. Zo denken 7 op 10 Facebookgebruikers en zo’n 9 op 10 Twittergebruikers dat ze alles wat hun vrienden doen automatisch te zien krijgen in het nieuwsoverzicht, ’terwijl tweets en Facebookposts op voorhand door algoritmes gefilterd worden.’

Veel gebruikers zijn zich er ook niet van bewust dat hun persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld voor advertentiedoeleinden, verkocht kunnen worden: slechts 33% van de Vlamingen op Twitter en 41% op Facebook beseft dit. (Belga/MI)

Partner Content