Vlaming maakt inhaalbeweging op vlak van e-boeken

© John Blyberg

Hoewel Nederlanders in verhouding nog steeds meer e-boeken lezen, is Vlaanderen duidelijk aan een opmars bezig. Dat is een van de opvallendste conclusies uit de jaarlijkse Boekbarometer van mediashop eci.be.

Eci.be bevroeg in het kader van de jaarlijkse Boekbarometer 5.468 Nederlanders en 3.523 Vlamingen over de digitalisering van het boek. Ondanks de stijging blijft een ruime meerderheid in Vlaanderen én Nederland ervan overtuigd dat het papieren boek nog een toekomst heeft.

In Nederland is het aandeel respondenten dat aangeeft het voorbije jaar een e-boek te hebben gelezen met 11 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, tot één op drie. In Vlaanderen zitten we nog steeds “slechts” aan één op vijf van de respondenten, maar dat is wel maar liefst een verdubbeling in vergelijking met de vorige Boekbarometer.

“Die stijging strookt ook met onze eigen omzetcijfers, die op vlak van e-boeken met 92 procent de hoogte ingingen”, zegt Sandra Van Geeteruyen, woordvoerster bij eci.be. “Het papieren boek heeft daaronder te lijden, maar lang niet zo hard als in Nederland. De Vlaming zoekt duidelijk meer een combinatie van de twee te gebruiken.”

Zowel in Vlaanderen (70 procent) als in Nederland (66 procent) zien lezers zeker nog een toekomst voor het papieren boek, ondanks de druk van de digitalisering. In het voordeel van het e-boek spreekt volgens de respondenten vooral de gebruiks- en milieuvriendelijkheid, maar het kleine prijsverschil met het papieren boek en het feit dat e-boeken nog niet op alle dragers even gemakkelijk te raadplegen vallen, wordt dan weer als nadelig gezien. (Belga/MI)

Partner Content