Vleesbedrijf JBS betaalde 11 miljoen dollar aan hackers

Aan een JBS-slachthuis in Louisville, Kentucky, VS, op 5 juni 2020. © Getty Images

Vleesverwerkingsbedrijf JBS heeft 11 miljoen dollar in bitcoin betaald aan de hackers die achter de cyberaanval van eind mei zaten.

Dat heeft het Amerikaanse filiaal van de wereldspeler zelf woensdag aangekondigd. ‘Deze beslissing was heel moeilijk te nemen voor ons bedrijf en voor mij persoonlijk’, zegt Andre Nogueira, topman van het Amerikaanse filiaal. ‘We waren echter van mening dat we deze beslissing moesten nemen om elk mogelijk risico voor onze klanten te vermijden.’

‘Op het moment van de betaling waren de meeste van onze installaties weer operationeel’, zegt JBS nog.

Enkele Amerikaanse slachthuizen van het Braziliaanse bedrijf lagen enkele dagen plat, en ook in Australië werd de impact gevoeld. Aan de Amerikaanse autoriteiten liet JBS weten dat het kijkt in de richting van een ‘criminele organisatie die waarschijnlijk in Rusland is gevestigd’, aldus het Witte Huis.

Kort voor de hack van JBS werd Colonial Pipeline, een Amerikaans bedrijf, gehackt. Een belangrijke oliepijplijn moest daardoor tijdelijk worden stilgelegd. Ook hier zouden Russische hackers bij betrokken zijn. 2,3 miljoen dollar losgeld van die hack is intussen terecht. Dit bedrijf betaalde 4,4 miljoen dollar aan de hackers.

De Amerikaanse autoriteiten raden bedrijven eigenlijk af om losgeld te betalen.

Partner Content