VMware komt met ‘software defined datacenter’

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

VMware lanceert het concept ‘software defined datacenter’ als omschrijving voor een ‘on demand’ (‘as a service’) it-infrastructuur.

VMware lanceert het concept ‘software defined datacenter’ als omschrijving voor een ‘on demand’ (‘as a service’) it-infrastructuur.

We kenden al server- en opslagvirtualisatie en sinds kort was er ook al het software defined network (sdn), lees: netwerkvirtualisatie. Nu is het alweer wennen aan het concept software defined datacenter (sddc). Die term omschrijft Pat Gelsinger, ceo van VMware, als “een infrastructuur waar alle diensten ‘on demand’ beschikbaar zijn, met een geautomatiseerd en vereenvoudigd beheer”. Sddc bestaat volgens hem uit drie stappen: abstractie, pooling en automatisering.

VMware heeft, steunend op zijn vSphere-aanbod, nieuwe bouwstenen onthuld waarmee op termijn een gevirtualiseerd datacenter gebouwd kan worden. En dus ook een cloud, of die nu ‘private’, ‘hybride’ of ‘public’ is. De nieuwigheden behelzen vooral de provisioning (met avec vCloud Automation Center 5.1 en vFabric Application Director 5.0), het uitrolbeheer (met vCenter Operations Management Suite 5.6) en het beheer van de business (met IT Business Management Suite 7.5). Daarnast moet vCloudConnector 2.0 de portabiliteit tussen hybride clouds mogelijk maken. Al die modules vallen onder de vCloud Suite-vlag.

“Vroeger was it een dienstenleverancier. Maar met de cloud moet de business niet per se wachten op de goede wil van IT en kan die een snelle en flexibele dienst aanschaffen in de cloud. Plots moet it verschuiven van een reactief model en een monopolie naar een proactieve positie, waarbij het de rol van broker op zich neemt die intern of in de cloud ontwikkelde diensten gaat aanbieden. It heeft nu eigenlijk vooral een rol te spelen in security en compliancy”, klinkt het nog bij Ramin Sayar, vice-president en algemeen directeur Management Solutions bij VMware.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content