VMware schrapt 900 banen ondanks sterke resultaten

VMWare boekte drie procent meer nettowinst dan in 2011, maar schrapt toch 900 banen, sluit enkele afdelingen en verkoopt een deel van zijn vastgoed.

VMWare boekte drie procent meer nettowinst dan in 2011, maar schrapt toch 900 banen, sluit enkele afdelingen en verkoopt een deel van zijn vastgoed.

Virtualisatiespecialist VMware boekte in 2012 een nettowinst van 746 miljoen dollar, een stijging met drie procent tegenover vorig jaar. De jaaromzet steeg met 22% tot 4,61 miljard dollar, waarvan 2,38 miljard buiten de V.S. werd gehaald. Het bedrijf verwacht in 2013 wel een lagere omzetgroei tussen 14 en 16 procent.

Ondanks de sterke resultaten voor 2012 zal VMware toch 900 van de 13.800 banen schrappen, onder andere in zijn SlideRocket-afdeling. Die divisie maakt software voor het in reële tijd vernieuwen van presentaties op websites. De software sluit slecht aan bij de kerntaken van het bedrijf en Ceo Pat Gelsinger wil zich daar meer op terugplooien. “We zullen minder de nadruk leggen op producten zoals SlideRocket en andere producten die niet centraal staan in wat klanten van VMware verwachten,” zegt Gelsinger.

Uit een SEC-melding blijkt dat VMware in 2013 enkele afdelingen zal sluiten en ook een aantal eigendommen zal verkopen. Verdere details worden er in die wettelijk verplichte melding niet gegeven. Wel blijkt uit die melding dat er ook ontslagen kunnen vallen in niet nader genoemde buitenlandse VMware-afdelingen.

VMware deed in de afgelopen drie jaar zes overnames, waardoor de payroll met 6.700 medewerkers toenam. Het bedrijf zegt wel dat het dit jaar ook nieuwe medewerkers zal aannemen, zodat het netto banenverlies beperkt blijft.

Het aandeel reageerde slecht op de bekendmaking van de resultaten en ging tot 20% onderuit, om zich later enigszins te herstellen. Maar VMware’s aandeel heeft in vier maanden nog nooit zo laag gestaan. Ook opslagspecialist EMC Corporation, dat een meerderheidsaandeel in VMware bezit, zag zijn aandeel met bijna 5% dalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content