VN-experts: “Assange wordt onrechtmatig vastgehouden”

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Juridische experts van de Verenigde Naties zeggen dat Wikileaks-oprichter Julian Assange in Londen arbitrair vastgehouden wordt, omdat hij al jarenlang zijn toevlucht moet zoeken in een ambassade.

Verantwoordelijk zijn de juridische acties van Zweden en Groot-Brittannië, zei een onafhankelijke Werkgroep Willekeurige Detentie (WGAD) vrijdag in Genève.

De experts roepen de regering van beide landen op om ervoor te zorgen dat Assange zich vrij kan bewegen, klinkt het in een officiële communicatie. Ook moet hij schadeloosgesteld worden omdat hij gedwongen werd zijn toevlucht te nemen in de ambassade van Ecuador sinds december 2010.

Onterecht vastgehouden

In datzelfde jaar werd Assange volgens de VN door de Britten onterecht tien dagen lang vastgehouden. Ook het huisarrest dat hij opgelegd kreeg en het verblijf van Assange op de ambassade van Ecuador moet volgens de VN beschouwd worden als schending van de rechten.

Ook Zweden gaat niet vrijuit, want volgens de werkgroep heeft het Scandinavische land te weinig werk gemaakt van de zaak, waardoor Assange veel langer vastgezeten heeft dan nodig was.

Britten verwerpen uitspraak

Volgens een woordvoerder van de Britse regering blijft het arrestatiebevel op de Australiër van kracht en wordt het oordeel van de VN verworpen.

De Zweden zeiden gisteren al dat de uitspraak van de VN geen juridische consequenties voor het politie-onderzoek naar Assange.

De 44-jarige Assange had in september 2014 een klacht ingediend tegen Zweden bij de Werkgroep van Willekeurige Detentie van de VN. Hij probeert uitlevering aan Zweden te voorkomen, waar hij beschuldigd wordt van verkrachting. Hij vreest dat hij zal uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten als hij naar Zweden gaat om terecht te staan. De VS zoeken hem wegens het lekken van allerhande geheime documenten.

“Als ik win, en de VN erkennen dat de landen illegaal gehandeld hebben, dan verwacht ik dat ik meteen mijn paspoort terugkrijg en dat alle pogingen om mij op te pakken worden gestaakt”, zei Assange gisteren nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content