Vodafone introduceert beveiligde SIM-kaarten

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Vodafone heeft tijdens de technologiehoogmis CeBIT in Hannover als eerste operator ter wereld beveiligde SIM-kaarten voorgesteld. De beveiligingsalgoritmes versleutelen zowel spraak, data als sms.

Vodafone heeft tijdens de technologiehoogmis CeBIT in Hannover als eerste operator ter wereld beveiligde SIM-kaarten voorgesteld. De beveiligingsalgoritmes versleutelen zowel spraak, data als sms.

Drieënnegentig procent van de Duitse werknemers gebruikt zelf aangekochte toestellen op de werkvloer. “Het is zinloos om dat te verbieden”, klonk het bij de operator. Maar als iedereen met zijn eigen tablet of smartphone op het netwerk gaat, zijn daar heel wat risico’s aan verbonden. Industriële spionage is immers dagdagelijkse realiteit.

Met de introductie van beveiligde SIM-kaarten hoopt Vodafone de it-managers van grote tot middelgrote ondernemingen rustigere nachten te bezorgen. Zo worden spraak, data en sms’jes geëncrypteerd, en bij het inloggen op het toestel is een 2 staps authenticatie voorzien.

Het encryptie-programma draait op een applicatie, en is volgens Vodafone volledig platform onafhankelijk. In theorie kunnen de kaarten dus voor alle smartphones en tablets gebruikt worden. Werknemers krijgen slechts toegang tot het bedrijfsnetwerk als hun SIM-kaart geïdentificeerd is en goedgekeurd. De ‘sleutels’ voor de VPN-verbinding worden weggestopt achter een cryptoprocessor op de SIM-kaart zelf.

Het ‘digitale identificatieplatform’ werd ontwikkeld door Vodafone Duitsland, in samenwerking met Giesecke & Derivent, een bedrijf uit München dat eurobiljetten print en paspoorten maakt voor de Duitse overheid.

Hoeveel bedrijven moeten ophoesten om van het beveiligde systeem gebruik te kunnen maken, is nog niet duidelijk. Vodafone gaat de SIM-kaarten pas tegen de zomer uitrollen in Duitsland.

Uiteraard kan er maar veilig gebeld en ge-sms’t worden als ook de persoon aan de andere kant van de lijn een beveiligde SIM kaart heeft. Wat vaker niet dan wel het geval zal zijn. “Toegegeven, deze kaarten zijn niet voor iedereen weggelegd”, klonk het in Hannover. “We mikken vooral op ondernemingen die hun werknemers onderling op een veilige manier met elkaar willen laten communiceren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content