VoIP-uitrusting bij Waals Gewest bron van frustratie

WIN (Waals IntraNet), onderdeel van Belgacom, is weer kop van jut. Deze keer ligt de operator aan de basis van een komende interpellatie in het Waalse Parlement door Véronique Cornet (MR), die ook al de doos van Pandora van de GIEI opende.

WIN (Waals IntraNet), onderdeel van Belgacom, is weer kop van jut. Deze keer ligt de operator aan de basis van een komende interpellatie in het Waalse Parlement door Véronique Cornet (MR), die ook al de doos van Pandora van de GIEI opende.

Aanleiding van de interpellatie is de vermoede uitbreiding van de overeenkomst van mei 1998, voor een periode van 15 jaar, tussen WIN en het Waals Gewest voor de uitbouw van een ip-netwerk en het leveren van bijhorende diensten. De interpellatie heeft het over een ‘uitbreiding’ naar diensten als installatie en onderhoud van telefonie-infrastructuur “die het WIN mogelijk zou maken om aanbestedingsprocedures te omzeilen.” Cornet stelt zich vragen over de wettelijkheid van een dergelijke uitbreiding van de overeenkomst.

Zij speelt op die manier klankbord voor de ontevredenheid die heerst bij tal van leveranciers. Die vinden het verbazingwekkend of verdacht dat WIN zich, zonder via aanbestedingen te zijn gegaan, kan opwerpen als vernieuwer van de telefonie van de Waalse administratie. Dat is toch een aantrekkelijke klant, als je ziet hoeveel sites en gebruikers (zo’n 10.000) er betrokken zijn. Sommigen zien het als een stiekeme en onaanvaardbare uitbreiding van de overeenkomst van 1998.

Dat wordt in elk geval ontkend bij WIN en bij het kabinet van Dominique Simonet, Waals minister van Nieuwe Technologieën. “De overeenkomst tussen WIN en het Waalse Gewest is helemaal niet uitgebreid”, stelt het kabinet. “Die betrof namelijk ook de installatie, vanaf 1998, van een full ip-netwerk. Toentertijd zijn we overeengekomen dat WIN de exclusiviteit zou krijgen voor alles wat ip aangaat. In alle opzichten, dus ook basisdiensten aan de administraties die daarmee samenhangen.” De lijst zou lang zijn: mails, datatransfer, …

De deal, zo zegt het ministerie van transport en uitrusting, sloot switched telefonie zeker uit, maar bevatte wel alle ‘ip technnologieën’. “Sinds 1999 is de modernisering van de telefonie op gang getrapt met VoIP bij het administratief centrum van het ministerie. Daarna zijn andere gebouwen gevolgd: Sofico, gebouwen in Luik en Salzinne, het Centre Perex en recenter nog de gebouwen van de Place de Wallonie in Namen.” Niets nieuws onder de zon dus, aldus het ministerie. En niets illegaals.

Voor wat de verdenkingen betreft rond hogere kosten en de afwezigheid van aanbestedingen, zegt het kabinet dat een cel van het ministerie van transport en uitrusting de offertes van WIN stuk voor stuk aan het analyseren is. “De analyse duidt aan dat WIN binnen de normen ligt. Het Waalse Gewest verwacht van WIN enkel dat het een ip-netwerk op poten zet tegen een goede kwaliteit en tegen een prijs die binnen de benchmarks van de markt ligt. De cel van het ministerie verzekert ons dat dat zeker het geval is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content