Voka ongerust over nakend droneverbod in West-Vlaanderen

© Belga Image

De West-Vlaamse afdeling van Voka vreest dat de nakende wetgeving rond dronegebruik West-Vlaanderen links zal laten liggen. ‘West-Vlaanderen mag deze vlucht niet missen’, klinkt het.

Er is een wetgeving rond drones op komst, onder impuls van minister van Mobiliteit Jacequeline Galant (MR). Voor de opmaak van het koninklijk besluit (KB) wordt een kaart gebruikt, waarop heel West-Vlaanderen momenteel wel ingekleurd is als een ‘no-fly’-zone, omdat het een vlieggebied van Belgocontrol is.

‘Voka vindt het een positieve zaak dat de dronewetgeving in een stroomversnelling zit, want daarmee wordt komaf gemaakt met de wettelijke schemerzone’, zegt Patrice Bakeroot van Voka. ‘Maar momenteel ziet het ernaar uit dat in West-Vlaanderen helemaal geen drones mogen vliegen voor commerciële en professionele toepassingen.’

‘In West-Vlaanderen zijn heel wat bedrijven en start-ups momenteel al bezig de toepassingen van het gebruik van drones in hun sector te verkennen’, vervolgt Bakeroot. ‘De mogelijkheden zijn eindeloos en zorgen voor een echte disruptie in de bestaande economische processen.’

Voka ziet bijvoorbeeld de mogelijkheid om de regionale luchthaven van Wevelgem uit te bouwen tot een hub binnen de Eurometropool. Ook op de luchtmachtbasis van Koksijde ziet Voka opportuniteiten, met name voor toepassingen langs de kust. ‘West-Vlaanderen mag deze vlucht dus niet missen’, besluit Bakeroot.

Ook Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne uitte reeds zijn ongerustheid. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content