Volg de renners van de Tour De France in real time

Met een sensor in het zadel worden de renners tijdens de Ronde van Frankrijk in real time gevolgd. © Dimension data

Alle 198 renners van de Ronde van Frankrijk worden voor het eerst uitgerust met sensoren. Zo kan je hun snelheid en locatie live volgen.

De Tour is afgelopen zaterdag begonnen in het Nederlandse Utrecht, en daarbij krijgen de renners van alle 22 ploegen trackers onder hun zadel. De gegevens die daaruit komen, geven de snelheid, de exacte plaats, maar ook de afstand ten opzichte van andere renners weer.

Het hele project is afkomstig van het Big Data Analytics en Digital Delivery Platform van Dimension Data. Het bedrijf deelt de gegevens ook met het grote publiek. Via dimensiondata.com/tourdefrance, momenteel nog in bèta, kan je individuele renners live opvolgen. Tegen 2016 worden de functies verder uitgebreid, want Dimension Data gaat ook in de vier jaren nadien de gegevens verwerken.

In totaal worden er tijdens de drie weken durende Tour 75 miljoen gps-metingen uitgevoerd. De kans is groot dat die data een hoop nieuwe weetjes opleveren. Zo werd de technologie al getest in het Critérium du Dauphine, waarbij één renner een topsnelheid van 104 km/u haalde.

“Deze ultramoderne technologische ontwikkeling zal een betere analyse tijdens de race mogelijk maken, de ploegentactiek tijdens de koers blootleggen en aantonen hoe essentieel de rol van elke renner binnen zijn team is”, zegt Christian Prudhomme, directeur van de Tour De France.

“Het is nu mogelijk om te begrijpen hoe renners zich voorbereiden op een sprint tijdens de laatste kilometers van een etappe of de impact van wind op de snelheid van een renner te kennen en nog veel meer. De inspanning die we vandaag samen met Dimension Data leveren, zal de manier waarop we de Tour de France, en het wielrennen in het algemeen volgen, fundamenteel veranderen.”

Zo werkt het big data project van de Tour De France.
Zo werkt het big data project van de Tour De France.© Dimension Data

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content