Volgend jaar opnieuw stijging van IT-uitgaven

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Volgend jaar wordt er in de EMEA-regio opnieuw meer geld uitgegeven aan IT. Het analistenbureau Gartner verwacht een stijging met 1,4 procent tot ruim 900 miljard euro.

Volgend jaar wordt er in de EMEA-regio opnieuw meer geld uitgegeven aan IT. Het analistenbureau Gartner verwacht een stijging met 1,4 procent tot ruim 900 miljard euro.

2012 was geen geweldig jaar voor de it-sector. In de EMEA-regio daalden de it-uitgaven met 3,6 procent, in West-Europa zelfs met 5,9 procent. “Het geld dat gespendeerd werd aan software zakte met 5,6 procent,” vertelde vice president Peter Sondergaard tijdens de Gartner IT Expo in Barcelona.

Dit jaar zal er volgens hem opnieuw meer uitgegeven worden. Hij verwacht een groei van 3,1 procent in sofware. Ook big data en de toenemende populariteit van smartphones en tablets zal voor meer aankopen zorgen. Die laatste categorie (notebooks, ultramobiles, smartphones en tablets) zou dit jaar goed zijn voor ruim 106 miljard euro omzet in EMEA. Dat zal tegen 2018 toenemen tot 147 miljard euro. Twee derde van de werknemers zal dan over een smartphone beschikken.

Meer it-uitgaven betekenen echter niet dat de cio of it-verantwoordelijke een groter it-budget zullen hebben in 2013. “Vaak weten ze niet hoeveel er wordt uitgegeven aan it-oplossingen door de business-afdelingen zelf. Elk budget wordt een it-budget, maar heel wat wordt geïnvesteerd buiten de it-organisatie om.”

Op de Gartner IT Expo in Barcelona zijn zo’n 4.500 execs bij elkaar, waarvan 1.500 cio’s. Van België zijn zo’n 180 vertegenwoordigers present.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content