Volgende Snapdragon chip ondersteunt Windows 10

. © .

Qualcomm gaat Windows 10 ondersteunen op zijn nieuwste Snapdragon chip. Dat is de eerste keer dat een volwaardige Windows op een ARM-chip zal draaien en dat biedt mogelijkheden voor pc-makers.

Een laptop of desktop op Windows draait zo goed als altijd op een AMD- of Intel-processor. Maar op Microsoft’s hardwareconferentie in China maakte het bedrijf bekend dat het partnert met Qualcomm waarbij de Snapdragon 836 processor Windows 10 volledig zal ondersteunen, inclusief x86 win32 apps.

Daarmee zal een volwaardige Windows-versie voor het eerst draaien op een ARM-architectuur. In het verleden deed Microsoft al een gelijkaardig experiment met Windows RT, een ARM-versie van Windows 8. Maar net omdat oudere Windows-toepassingen niet werden ondersteund was die versie geen populair leven beschoren.

De chip zelf wordt verwacht in de eerste helft van 2017. De eerste pc’s zullen opduiken vanaf de tweede helft van volgend jaar. Veel details zijn er nog niet bekend, maar het zal daarbij hoogstwaarschijnlijk om een mobiel toestel zoals een tablet of een 2-in-1 gaan.

De pc-markt werd de afgelopen decennia gedomineerd door Intel en in mindere mate ook AMD. Maar op de smartphone- en tabletmarkt kon Intel de afgelopen jaren geen vuist maken, terwijl Qualcomm vandaag wel zit ingebakken in een groot deel van de Android-smartphones en tablets. Dat Qualcomm en Microsoft samenwerken is alvast goed nieuws voor de diversiteit in het pc-landschap. Want dat betekent dat we in de nabije toekomst pc’s mogen verwachten die zullen inspelen op nieuwe mobiele formaten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content