Volkswagen onderhoudt en repareert met tablet

De Volkswagen-technicus wordt voortaan bij zijn werk ondersteund door Marta, een augmented reality-systeem voor tablets dat als een soort persoonlijke assistent fungeert.

Nieuwe technologieën en materialen maken het onderhoud aan auto’s steeds complexer. Om de Volkswagen-technicus bij zijn werk te ondersteunen, presenteert Volkswagen daarom Marta, het Mobile Augmented Reality Technical Assistance-systeem. Marta werkt via een tablet met 3D-weergave. Het systeem wordt voor het eerst toegepast op de Volkswagen XL1, waarvan in 2014 een kleine oplage in productie gaat.

Het nieuwe Marta-systeem begeleidt technici in de werkplaats als een persoonlijke assistent. De auto wordt aan het slimme servicesysteem gekoppeld, waarna op de tablet het silhouet van de auto verschijnt. Punten op dit silhouet markeren werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Als de technicus een punt selecteert, ‘antwoordt’ Marta met stap-voor-stap reparatie-instructies. Daarbij worden de benodigde onderdelen driedimensionaal op het display weergegeven. Marta geeft aan hoe deze dienen te worden gemonteerd en welke gereedschappen nodig zijn.

Marta is nu al te gebruiken voor de Volkswagen XL1, volgens de autoleverancier de zuinigste auto met een verbrandingsmotor ter wereld. Het systeem kan echter ook voor andere Volkswagens worden ingezet. Marta zorgt voor het snel en nauwkeurig doorgronden van complexe technologieën. Daardoor kunnen reparatie- en onderhoudswerkzaamheden in de toekomst adequater en vlotter worden uitgevoerd. (Computable/MI)

Partner Content