Volume mobiele data groter dan voice

Voor het eerst is het volume aan mobiel dataverkeer groter dan het verkeer dat gegenereerd wordt door mobiele telefoongesprekken.

Voor het eerst is het volume aan mobiel dataverkeer groter dan het verkeer dat gegenereerd wordt door mobiele telefoongesprekken.

Dat blijkt uit gegevens van Ericcson, dat het netwerkbeheer organiseert voor een rist mobiele netwerkexploitanten.

De voorbije twee jaar zou het volume aan mobiel dataverkeer met 280 procent zijn toegenomen. In december kruisten de lijnen elkaar voor het eerst. In totaal hadden toen ongeveer 400 miljoen mensen een abonnement voor mobiele breedband. Ter vergelijking: voor mobiele telefonie zijn er al 4,6 miljard abonnementen actief.

Voice traffic is maandelijks goed voor 140.000 terabyte aan data. Ericsson CEO Hans Vestberg gaf op een event in Las Vegas te kennen dat het volume aan dataverkeer die 140.000 terabyte intussen overstijgt, al plakte hij daar geen juist cijfer op.

De snelle groei van het dataverkeer brengt de mobiele operatoren in een lastig parket, omdat de marges op voice groter zijn dan de marges op data. Daarnaast komt de capaciteit van de netwerken onder druk te staan; de snelle penetratie van smartphones kan de huidige infrastructuur zelfs flink ontwrichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content