Volvo’s slimme fietshelm waarschuwt voor ongelukken

© Volvo

Autofabrikant Volvo werkt aan een fietshelm die zowel de fietser als automobilist waarschuwt als ze elkaar te dicht naderen. De fabrikant hoopt zo het hoge aantal ongelukken met fietsers te kunnen terugdringen.

Volvo denkt met de helm het hoge aantal ongelukken met fietsers te kunnen terugdringen. Het systeem deelt de positie van de fietser en de auto via de cloud en waarschuwt de automobilist via een head-up display. In de helm van de fietser gaat een alarmlicht af. Het waarschuwingssysteem gaat ook af als zich een fietser in de dode hoek bevindt of slecht zichtbaar is in het donker.

Of het systeem ook interessant is voor drukke fietssteden waar fietsers en auto’s zich vrijwel continu dichtbij elkaar bevinden en fietshelmen weinig populair zijn, is de vraag. Volvo rust sinds 2013 alle nieuwe auto’s al uit met een radar en camera om fietsers te detecteren. Bij een bijna-botsing remmen de auto’s automatisch.

De nieuwe fietshelm wordt in januari tijdens de consumentenelektronicabeurs CES in Las Vegas aan het publiek getoond. (IPS)

Partner Content