Volwassen IT-afdelingen doen vaker aan outsourcing

. © .

IT-afdelingen die een grotere rol spelen op strategisch en ondersteunend vlak, besteden vaker diensten uit. Er is ook een verband tussen de omzet van het bedrijf en de volwassenheid van de IT-afdeling.

Een bedrijf met een volwassen IT-organisatie groeit gemiddeld 35 procent (2014-2015) waar andere bedrijven gemiddeld 21 procent groeien. Dat becijfert Kaseya, een aanbieder van IT-systeembeheer en securitysoftware.

Op een volwassen IT-dienst worden zaken als backup & herstel, remote monitoring en beheer, virtuele dekstops en private cloudbeheer twintig procent vaker uitbesteed. Ook doen ze vijftig procent meer beroep op clouddiensten (PaaS, IaaS en SaaS).

De rondvraag van Kaseya gebeurde bij 1.200 IT-afdelingen in 20 landen. Het onderscheidt daarbij 5 niveaus van volwassenheid te beginnen bij het reageren op individuele vragen en systematisch problemen oplossen. Een IT-afdeling is daarbij volwassen als het bijvoorbeeld SLA’s of prestaties opvolgt en beheert, of operationele uitmuntendheid bereik en een strategische rol speelt in zakelijke innovatie.

Verder leren we dat 86 procent van de KMO’s een lage IT-volwassenheid heeft volgens de rondvraag, een stijging van drie procent ten op zichte van vorig jaar. Al is dat niet zo verwonderlijk want kleinere bedrijven hebben vaak minder middelen voor hun IT-organisatie. Iets wat ook Kaseya zelf bevestigt:

“De meeste IT-organisaties van kleine en middelgrote bedrijven hebben moeite hun doelstellingen te behalen, voornamelijk doordat ze beperkte middelen hebben”, zegt Kirk Feathers, vicepresident Customer Enablement bij Kaseya. “Organisaties die een hoger IT-volwassenheidsniveau hebben bereikt (…) hebben tijd om zich te richten op IT-projecten die bedrijfsresultaten en tevredenheid van de eindgebruiker ten goede komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content