Voor het eerst meer smartphones dan pc’s verkocht

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

In 2011 werden er wereldwijd meer smartphones verkocht dan pc’s. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys. Het is de eerste keer dat de slimme telefoon koning pc van de troon stoot.

In 2011 werden er wereldwijd meer smartphones verkocht dan pc’s. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys. Het is de eerste keer dat de slimme telefoon koning pc van de troon stoot. Vorig jaar veranderden er 487,7 miljoen smartphones van eigenaar. In 2010 lag dat cijfer 63 procent lager met 299.7 miljoen verkochte telefoons. Ter vergelijking: de globale pc-markt groeide in 2011 met 15 procent tot 414,6 miljoen stuks, en dan nog met dank aan de tabletcomputers, die een stijging van maar lieft 274 procent lieten optekenen. Tablets staan intussen al voor 15 procent van alle pc-shipments.

Zoals te verwachten viel, is Android het populairste smartphoneplatform met 49 procent van alle verkochte toestellen in 2011. iOS komt op een mooie tweede plaats met 19 procent, Symbian staat op drie met 16 procent. In het laatste kwartaal van 2011 klokte Android zelfs af op 53 procent van alle verkochte toestellen.

Voor 2012 voorspelt Canalys een tragere groei in de smartphonemarkt, omdat de leveranciers meer gaan focussen op het terugdringen van de kosten en op winstgevendheid.

Zelfs de smartphoneboeren die traditioneel focussen op de laagste marktsegmenten, zoals Huawei, ZTE en LG, gaan dit jaar vooral voor de meer winstgevende -en dus duurdere- toestellen in de hoogste marktsegmenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content