Voor mij geen dipsaus

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

‘It makes sense’, dat is het thema van Data News voor de komende 24 maanden. It – voluit informatietechnologie, weet u nog wel? – staat aan de vooravond van een wonderlijke (her-)opstanding.

‘It makes sense’, dat is het thema van Data News voor de komende 24 maanden. It – voluit informatietechnologie, weet u nog wel? – staat aan de vooravond van een wonderlijke (her-)opstanding.

It is alom doorgedrongen (alleen nog niet in de gesprekken van de preformatie): Van geboorte tot dood, alles wordt digitaal geregistreerd, verwekt, verwerkt, uitgedokterd (letterlijk) en aan een razend tempo verspreid. Eén van de krachtpijlers van de Krant van West-Vlaanderen was en is dat je er drie keer in je leven in komt, als je geboren wordt, als je trouwt en als je sterft. Maar in de Digitale Krant van het Internet kom je elke dag terecht, meerdere keren zelfs, telkens als je iets post, als iemand je ‘tagt’ of googelt. Alles wordt geregistreerd, in woord, beeld en video. Wat we in het jongste decennium aan data gezien hebben overtreft de laatste 5.000 jaar. De tsunami aan gegevens kolkt om ons heen. En toch is er nog zo weinig helemaal in kaart gebracht, geautomatiseerd en beschikbaar, op het vlak van gezondheid, transport, justitie, politie, politiek, sport, televisie en vertier. Het begint pas, en laat ons daar verdorie bijzonder blij om zijn.

It makes sense. Er is geen enkele reden voor een dubbele dip in it, zeker niet in België, zelfs geen anderhalve dip, de computerpenetratie is amper op het Europees gemiddelde, we verliezen onze top 10 koppositie in breedband, mobiele data staat nog in z’n kinderschoenen. Bedrijven moeten dringend investeren in nieuwe infrastructuur en de overheid moet eindelijk het licht zien om de door Quick kapotgeschreeuwde vereenvoudiging door te voeren. Dat het allemaal eenvoudiger wordt, is duidelijk. Cloud computing is dan wel een vreselijke term, we gaan naar een it-uit-de-tap platform, zoals Scott McNealy, de predikheer van Sun, ruim tien jaar geleden al verkondigde. Maar de toestellen waarmee we die info ontvangen, worden alsmaar krachtiger, aantrekkelijker en zelfs voor vrouwen een gegeerd gadget als was het een Vuiton-ke, vandaag ook door voetbalmietjes gedragen.

Die dipsaus hoeft voor mij niet, en als we verdorie onze kop niet laten zot maken door de beursgieren, dan zal dat ook niet gebeuren. It makes sense, meer dan ooit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content