Voorlopig geen Galaxy Note 5 in Europa

Samsung Galaxy S6 edge+ © .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Zoals verwacht heeft Samsung tijdens zijn Unpacked-event in New York de Galaxy Note 5 en de Galaxy S6 Edge+ voorgesteld. Opvallend is dat Samsung de Note 5 voorlopig niet naar Europa brengt. Bij ons ligt de focus op de S6 Edge+.

Hoewel de Samsung Galaxy S6 wereldwijd niet het enorme verkoopsucces is waar Samsung op gehoopt had, deed de Galaxy S6 Edge (het futuristisch ogende toestel met de gebogen randen) het wél beter dan verwacht. Van alle S6-toestellen die van eigenaar wisselen, behoort 35 procent tot de Edge-categorie (ook in België trouwens). Hoeft het in een dergelijke context te verbazen dat de Koreanen nu met een ‘grote broer’ voor de S6 Edge uitpakken?

Die grote broer, de Galaxy S6 Edge+, heeft heel wat gemeen met die andere nieuwe phablet die Samsung in New York boven de doopvont hield, de Galaxy Note 5. Beide toestellen koppelen een Quad HD Super Amoled scherm met een pixeldichtheid van 518 ppi (2560×1440) aan een 14 nm Exynos octacore 7420 processor (2.1 GHz) van Samsung, die in de ‘gewone’ S6 al zijn deugdelijkheid bewees.

De Note 5 en de Edge+ krijgen 4 GB RAM mee (!), en een ingebouwde batterij van 3.000 mAh. De camera op de achterzijde is er eentje van 16 MP, de front facing camera doet het met 5MP. Beide toestellen kunnen draadloos worden opgeladen (en dat zou sneller gebeuren dan met de S6), ondersteunen LTE cat 9, en zijn helemaal klaar voor Samsung Pay, het betalingssysteem dat Samsung later op het jaar naar Europa brengt.

Het premium-design in glas en metaal, dat we al kennen van de S6 en de S6 Edge, wordt doorgetrokken naar deze nieuwe toestellen. Dat wil dus ook zeggen dat de batterij in de toestellen niet langer vernieuwd kan worden, en dat het microSD-gleufje geschrapt werd, iets wat power-users allicht minder zullen weten te appreciëren.

Of er dan nog verschillen zijn tussen de Note 5 en de S6 Edge+, buiten het scherm en het ietwat andere uiterlijk (de Note 5 lijkt eerder op een groot uitgevallen S6, de S6 Edge + is gewoon een grotere versie van de S6 Edge)?

Toch wel. Traditiegetrouw krijgt de Galaxy Note 5 een pennetje mee (de S-pen), en de mogelijkheden van dat pennetje werden nogmaals uitgebreid. Bij de S6 Edge+ worden er dan weer nieuwe functies toegevoegd in de afbuigende randen (samen met een nieuwe userinterface). Wat extra functionaliteit kan geen kwaad, want dat was één van de kanttekeningen die geplaatst werden bij de ‘gewone’ S6 Edge: best leuk, maar wat moet je er nu mee?

Beide toestellen worden trouwens op een andere manier gepositioneerd. De S6 Edge+ is een toestel dat focust op multimedia en entertainment, terwijl de Note 5 de productiviteit moet verhogen en een echte multitasker is.

Wat die multimediafuncties betreft: de Note 5 en de S6 Edge+ kunnen video streamen in realtime, een beetje zoals dat het geval is bij Meerkat en bij Periscope, maar dan in HD. Kies je contacten, stuur ze een sms’je, en laat ze volgen wat jij aan het filmen bent.

Businessbeslissing

Nog een verschil tussen de Note 5 en de S6 Edge+ tenslotte, is dat de Note 5 voorlopig niet naar Europa komt, en dat wij het dus moeten doen met de S6 Edge+. Bij Samsung wil men niet meer kwijt dan dat het een ‘businessbeslissing’ betreft, maar het moet toch zijn dat de Note-reeks het in Europa niet zo goed deed als in Azië of in de VS.

Dat is trouwens best jammer, want als we één ding geleerd hebben de voorbije jaren, dan wel dat de Galaxy Note de strafste Android-phablet in de markt is. Samsung was ook de smartphonebouwer die de phablet introduceerde met zijn Galaxy Note-reeks. Voer je dat referentietoestel dan zomaar af Europa?

Maar goed. De Samsung Galaxy S6 Edge+, die dus wél naar België komt, zal in ons land vanaf 4 september te koop worden aangeboden. Hoeft het nog gezegd dat die toestellen best prijzig zullen zijn? Voor de 32GB-versie betaal je 799 euro, 64GB kost 899 euro, en het 128GB-monster gaat 999 euro kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content