Voormalig YouTube-moderator klaagt bedrijf aan om PTSS

Een voormalig moderator heeft YouTube aangeklaagd omdat ze vindt dat het werk tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en depressies leidt. Zo moest ze bij herhaling video’s bekijken van onder andere onthoofdingen, kindermishandeling en schietpartijen.

In de aanklacht wordt YouTube ervan beschuldigd geen veilige werkomgeving te bieden en niet genoeg te doen om het mentale welzijn van werknemers te waarborgen. Daarmee zou het bedrijf Californische wetten overtreden. Omdat YouTube te weinig mensen in dienst heeft, zouden moderatoren meer dan vier uur per dag naar gruwelijke beelden moeten kijken, honderd tot driehonderd video’s per dag. Daarbij zouden niet voldoende technische beschermingsmaatregelen getroffen worden, zoals het vervagen van beelden, uitzetten van geluid of het verkleinen van het beeld.

Vergoeding

Volgens nieuwswebsite CNET wil de ex-medewerker gecompenseerd worden voor het trauma dat ze heeft opgelopen. Ze eist ook dat YouTube een medisch programma opzet dat moderatoren in de gaten houdt en behandelt als dat nodig is. De vrouw wordt bijgestaan door een advocatenkantoor dat in een eerdere rechtszaak Facebook dwong 52 miljoen dollar aan moderatoren uit te keren. Het is de bedoeling dat andere YouTube-moderatoren met PTSS zich ook bij de zaak kunnen aansluiten.

De voormalig moderator werkte ruim anderhalf jaar lang via een uitzendbureau voor YouTube. Vaak moeten medewerkers geheimhoudingscontracten tekenen voordat ze aan de slag gaan. Nieuwe YouTube-moderatoren moeten sinds begin dit jaar ook een verklaring tekenen dat ze erkennen dat het werk PTSS kan geven, schrijft The Verge.

YouTube wil meer inzetten op kunstmatige intelligentie voor het moderatiewerk, maar dat soort automatische systemen werken vooralsnog niet nauwkeurig genoeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content