‘Voorstel Sabam strijdig met EU-regels’

Open Vld-senator Bart Tommelein is verbaasd over het voorstel van Sabam.

Open Vld-senator Bart Tommelein is verbaasd over het voorstel van Sabam om internetproviders een downloadbijdrage te doen afdragen aan de rechthebbenden van muziek.

Het voorstel is volgens Tommelein strijdig met de Europese regels en “men kan dan ook moeilijk verwachten van de Belgische wetgever dat hij ingaat tegen de Europese regelgeving”, stelt hij in een persbericht. De providers zijn volgens de vigerende EU-regelgeving niet aansprakelijk voor het verhandelen van werken, verduidelijkt Tommelein. Hij vindt bovendien dat auteursrechtenvereniging Sabam rijkelijk laat op de proppen komt met haar voorstel omdat de parlementen ontbonden zijn.

“Het is geen nieuw gegeven dat de artiesten inkomsten verloren zien gaan via internet”, zegt Tommelein. “Reeds jaren dalen de inkomsten uit dvd’s en cd’s. Net daarom heeft de wetgever nog maar net op aandringen van de artiesten een algemene heffing ingevoerd op USB-sticks en iPods. Het lijkt me dan ook al te voorbarig om nu weer de wetgeving aan te passen.”

Tommelein vindt het tevens bijzonder unfair dat alle internetgebruikers zouden moeten opdraaien voor het illegaal kopieergedrag van enkelen. “Het hoeft immers geen betoog dat de providers deze extra kost zullen doorschuiven naar de eindgebruiker.”

Het voorstel van Sabam heeft de verdienste het debat op gang te trekken, vindt Tommelein. Zelf is hij bereid te onderzoeken hoe de artiesten de gemiste inkomsten van het internet kunnen recupereren, maar “enkel indien de sector werk maakt van een snel en correct systeem van doorstorten door alle auteursrechtenmaatschappijen van de gelden naar de artiesten”.

Bron: Belga

Partner Content