Voortaan ook mobiel aanmelden bij Tax-On-Web

© Belga
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Gebruikers van Tax-on-Web kunnen zich vanaf dit jaar ook via hun tablet aanmelden. Dat gebeurt via gratis apps uit de Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store.

CSAM (de gemeenschappelijke digitale sleutel waarmee je toegang krijgt tot de diensten van de overheid) biedt sinds jaren een oplossing voor identiteits- en toegangsbeheer van online overheidsdiensten, en maakt nu ook het aanmelden via een ‘aanmeldingsapp’ op smartphones en tablets mogelijk.

Wie Tax-on-web of andere online diensten van de overheid wil gebruiken, downloadt een van de gratis apps die Google, Apple of Windows hiervoor aanbieden.

Het aanmelden op een onlinedienst van de overheid verloopt hierbij nagenoeg identiek aan de aanmelding met het papieren token: de gebruiker voert eerst gebruikersnaam en wachtwoord in, gevolgd door de éénmalige beveiligingscode die zij of hij via de aanmeldingsapp verkrijgt.

De FOD Financiën zou Tax-on-web 2016 aangepast hebben voor gebruik op tablets. Samen met de nieuwe oplossingen die CSAM biedt om aan te melden, kan men de belastingaangifte nu volledig op een tablet afhandelen.

Op YouTube zijn instructiefilmpjes te vinden die tonen hoe het aanmelden met de tablet in zijn werk gaat.

Mobiele apps

De aanmeldingsapps, zoals de Google Authenticator en de Windows Authenticator, kunnen gratis geïnstalleerd en gebruikt worden. Zij ondersteunen het protocol dat gebruikt wordt voor het Time-based-One-Time-Password (TOTP).

De eenmalige activatie van de sleutel die deze apps gebruikt, is een combinatie van aanmelden met de eID en een QR-code die de gebruiker moet scannen met zijn smartphone of tablet. Dit is noodzakelijk om identiteitsfraude te voorkomen. Na deze activatie kan de gebruiker telkens opnieuw volledig mobiel werken.

Tot voor kort was de meest beveiligde toegang tot onlinediensten van de overheid enkel mogelijk met de eID op een vaste pc of laptop waar men een kaartlezer kan op aansluiten, of met een token.

Meer en meer overheden willen hun digitale loketten ook beschikbaar stellen aan smartphone- en tabletgebruikers. Dit kan nu ook dankzij de nieuwe digitale sleutel voor mobiele toestellen zonder dat de eID telkens nodig is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content