Vooruit wint Vlaamse cultuurprijs met Yesplan

Kunstencentrum Vooruit uit Gent is de winnaar van de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuurmanagement.

Kunstencentrum Vooruit uit Gent is de winnaar van de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuurmanagement.

De beloning komt er voor de ontwikkeling in eigen huis van Yesplan, een softwarepakket voor eventplanning dat de Vooruit via een commerciële spin-off verder wil vermarkten. Vlaams cultuurminister Joke Schauvliege, die de prijs uitreikte, prijst de Vooruit voor zijn “pioniersrol”.

De jury omschrijft Yesplan als intuïtief en visueel aantrekkelijk. “Je kan er collaboratief mee werken: collega’s delen steeds de meest actuele ‘synchrone’ informatie over projecten. Yesplan laat zich eenvoudig aanpassen aan de specifieke werking van een organisatie.”

Om het softwarepakket verder te ontwikkelen en te commercialiseren, richtte Kunstencentrum Vooruit samen met zijn werknemers die aan de wieg van Yesplan staan de spin-off 2Rivers op. Dat een gesubsidieerde instelling een succesvolle spin-off lanceert, is volgens de jury een primeur.

Volgens minister Schauvliege doet de Vooruit “datgene waarvoor ik grote gesubsidieerde huizen wil stimuleren: spin-offs ontwikkelen die op zichzelf rendabel kunnen zijn. Dat verhoogt de economische impact van cultuur en creëert meer cultuur in onze economie”.

Schauvliege reikte de prijs uit tijdens een colloquium van het Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement, dat verbonden is aan de Universiteit Antwerpen. Onder de cultuurprijzen ‘nieuwe stijl’ is het de eerste keer dat de prijs voor Cultuurmanagement wordt toegekend. Kunstencentrum Vooruit ontving een bronzen beeldje van Johan Tahon en wint een bedrag van 12.500 euro.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content