“Voorwaarden van Facebook zijn oneerlijk en niet geldig in Europa”

De voorwaarde van Facebook die stelt dat juridische claims tegen de site onderworpen zijn aan Californische wetten is in strijd met het Europees recht, zegt Europees commissaris voor Justitie Viviane Reding.

De gebruikersvoorwaarde van Facebook die stelt dat alle juridische claims tegen de sociale netwerksite onderworpen zijn aan de wetten van de Amerikaanse staat Californië is in strijd met het Europees recht. Ook de beperking van de aansprakelijkheid van Facebook is “oneerlijk en bijgevolg niet-bindend”. Dat heeft Europees commissaris voor Justitie Viviane Reding geantwoord op een vraag van Mark Demesmaeker (N-VA).

Het Europees parlementslid was sceptisch over de “verklaring van rechten en verantwoordelijkheden” en de bijbehorende juridische verbintenissen waar elke nieuwe Facebook-gebruiker zich akkoord mee moet verklaren. Volgens Demesmaeker kan het bedrijf het niet maken de consument te verplichten exclusieve jurisdictie te verlenen aan het gerecht

in het Californische Santa Clara County, vlakbij het hoofdkwartier van Facebook.

Reding volgt Demesmaeker in zijn redenering. Elke Europeaan heeft de keuze een vordering in te stellen voor het gerecht van zijn woonplaats. Ook rechtbanken in andere lidstaten kunnen zich bevoegd verklaren, luidt het. Ze zegt bovendien dat de beperkte aansprakelijkheid van Facebook, die in de rechten en verantwoordelijkheden begrensd wordt tot 100 dollar, oneerlijk is.

Demesmaeker roept Facebook op zijn beleid zo snel als mogelijk aan te passen. “Facebook is een prachtig sociaal medium waarvan ook ik graag gebruik maak. Maar het getuigt van weinig eer de Europese regels, die ervoor zorgen dat consumenten met gelijke wapens kunnen strijden in geval van onenigheid, aan de kant te schuiven.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content