Vrachtbrief wordt binnenkort elektronisch

. © BELGA

De overheid gaat op zoek naar softwarebedrijven die een systeem voor een elektronische vrachtbrief kunnen ontwikkelen. Al zal het nog enkele jaren duren voor het systeem er definitief is.

De FOD Mobiliteit en vervoer is op zoek naar softwarebedrijven die in het proefproject rond de elektronische vrachtbrief (of e-CMR) willen stappen. Zij kunnen zich van 1 mei 2016 tot 31 januari 2017 kandidaat stellen om zo’n systeem te ontwikkelen.

Een vrachtbrief is de verplichte vervoersovereenkomst tussen verlader, expediteur en vervoerder. Digitalisering moet daarbij zorgen voor meer tijdswinst en minder fouten. In dit geval gaat het om nationale transporten. Al kan het systeem op termijn worden uitgebreid naar Benelux- en internationaal vervoer.

Het gaat niet zozeer om een openbare aanbesteding met een omlijnd budget. Navraag bij de FOD Mobiliteit leert ons dat de betrokken softwarebedrijven hun oplossing zelf kunnen aanbieden aan transporteurs. Maar de overheidsdienst moet wel op de hoogte zijn van de spelers ter controle.

Toch zal het nog een tijd duren voor de elektronische vrachtbrief er effectief is. Na de kandidaatstelling komt er immers een proefperiode tot 30 april 2019. Pas nadien gaat het project verder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content