Vrijheid, blijheid in Charleroi

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Een jaar geleden startte de stad Charleroi de migratie van zijn 1.600 stuks tellende pc-park naar OpenOffice.org.

Een jaar geleden startte de stad Charleroi de migratie van zijn 1.600 stuks tellende pc-park naar OpenOffice.org.

De hele kantoorsuite wordt geïmplementeerd, en PostgreSQL vervangt Access. Vandaag werden al 300 nieuwe pc’s voorzien van het Office-alternatief en kregen 400 ambtenaren een opleiding. “We zijn erachter gekomen dat een hoop ambtenaren nooit enige vorm van it-opleiding genoten hadden,” verklaart de schepen voor informatisering, Paul Ficheroulle, die er prat op gaat dat de hele suite vervangen wordt.

De Brusselse gemeente Anderlecht heeft de overstap van Microsoft Office (versie 2000) naar OpenOffice inmiddels afgerond. Daar werd Access wel behouden om toepassingen ontwikkeld door sommige eindgebruikers te kunnen blijven gebruiken. Doorslaggevend in de keuze voor OpenOffice waren het gebruik van open standaarden voor de contacten met de burger (dank zij ODF en OpenXML) en de onafhankelijkheid ten aanzien van leveranciers, maar vooral de snellere update-mogelijkheid. “Wij gaan binnenkort al van OpenOffice 3 naar versie 3,” licht schepen voor informatisering Fabrice Cumps toe.

Kostenplaatje? “Dat is eerlijk gezegd bijkomstig, al wordt ruim 250.000 euro bespaard op licenties. Wel belangrijk zijn de 540 opleidingssessies die we in vier maanden tijd hebben kunnen organiseren.” Veel verzet tegen de verandering viel er niet te noteren, een demonstratie van de twee producten volstond, aldus de schepen. Het CIBG (Centrum voor Informatica voor het Brussels Gewest) nam een deel van de kosten op zich, ook omdat de vernieuwing snel moest gaan. 400 van de 600 toestellen werden al onder handen genomen. De gemeente Vorst wil Anderlecht nu zo snel mogelijk achterna.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content