Vrijheid, blijheid met PirateBrowser

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Peer-to-peer site Pirate Bay viert zijn tiende verjaardag met de PirateBrowser – een combinatie van een Tor client met een geparametriseerde Firefox browser.

Bekend als facilitator van peer-to-peer diensten, heeft de Pirate Bay al meer dan zijn deel van klachten en rechtszaken gehad. Zo heeft het bedrijf zijn servers moeten overbrengen naar andere landen (van Zweden naar – naar verluidt – Spanje en Noorwegen), en wordt het wel vaker geblokkeerd door derden.

Om dat laatste te omzeilen heeft de Pirate Bay nu zijn PirateBrowser voorgesteld. Het betreft een softwarebundel bestaande uit een Tor client, met een FireFox Portable browser en een reeks aangepaste configuratie-settings. Het geheel moet in staat zijn de ‘censuur’ (lees: het blokkeren van sites) door landen als Noord Korea, Irak, en jawel…. ook België kunnen omzeilen. De Pirate Bay stelt uitdrukkelijk dat met deze bundel niet anoniem kan worden gesurfd (ondanks de Tor client) en dat het hen enkel om het omzeilen van een blokkering is te doen. De onderdelen zijn in het geheel niet aangepast, stelt de Pirate Bay, en de werking steunt op een aangepaste instelling van een aantal parameters. De bundel is wel nog maar in een 0.x-versie beschikbaar, en enkel voor Windows, althans momenteel (Mac en Linux versies moeten volgen).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content