VS gaan ‘neutraliteit’ van internet controleren

FCC-voorzitter Tom Wheeler © REUTERS
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

De Amerikaanse regulator FCC heeft een nieuw pak maatregelen goedgekeurd om het internet neutraal te maken. Het is voortaan verboden dat internetaanbieders betalende klanten, zoals Netflix, voorrang en hogere snelheid geven ten nadele van anderen.

De Federal Communications Commission (FCC), die toezicht houdt op media in de VS, keurde het pakket maatregelen met 3 stemmen tegen 2 goed. De Democraten binnen de commissie stemden voor, de Republikeinen tegen.

Het probleem dat de commissie met de maatregelen wil aanpakken is dat van de betaalde voorkeursbehandeling. Dat werd onder andere aangekaart door Netflix dat films en tv-programma’s via het internet verspreidt. Netflix had erover geklaagd dat het zwaar moest dokken aan providers Comcast en Verizon om snelle internettoegang te krijgen. Na betaling kwam Netflix dan op de internetsnelweg terecht, terwijl het anders via een figuurlijke tweederangsbaan moest opereren.

Internetproviders, zo leerde de commissie, spelen allerlei lonende spelletjes, waarbij ze bepaalde apps weren, of pas na betaling toelaten, de snelheid van het net variëren van wurgtempo tot hypersnel al naargelang het hen uitkomt of al naargelang ze betaald worden.

Discriminatie

Die betalende voorkeursbehandeling wordt voortaan verboden, aldus de FCC in nieuwe richtlijnen. FCC zal naleving van de richtlijnen controleren en zal ook reageren op klachten van gebruikers. De aanbieders van internet mogen voortaan “niet onredelijk” tussenkomen en bepaalde klanten of bedrijven benadelen.

“Het internet is gewoonweg te belangrijk om de regelgeving aan de providers over te laten”, aldus FCC-voorzitter Tom Wheeler. Tot dusver, aldus commissielid Mignon Clyburn, “stond het de internetproviders vrij te blokkeren, te wurgen, te bevoordelen of te discrimineren, voor om het even welke gebruiker, voor om het even welke reden, of zelfs zonder enige reden”.

De Republikeinse commissieleden zegden dat ze geen reden zagen tot de ingreep behalve: “President Obama vertelde dat we dit moesten doen”. Voor de Republikeinen geven de nieuwe regels de overheid een te grote macht over het medium.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content