VS: gegevens van 4 miljoen ambtenaren gekraakt

De Republikeinse Senator Susan Collins, lid van de Inlichtingencommissie, zei dat de verdenking op China ligt © REUTERS

Onbekenden hebben de computergegevens van Amerikaanse overheidsdiensten gehackt. De hackers waren uit op persoonlijke informatie van miljoenen ambtenaren, maar het is onduidelijk of ze identiteitsfraude dan wel diefstal wilden plegen. Volgens senator Susan Collins wordt vermoed dat China achter de aanval zit.

Het Office of Personal Management (OPM), de personeelsdienst van de ambtenarij in de VS, bevestigde dat bijna vier miljoen huidige én vroege ambtenaren werden gehackt. De gegevensdiefstal werd ontdekt in april, toen een nieuw veiligheidssysteem werd geïnstalleerd. De diefstal zou ten laatste eind vorig jaar zijn begonnen, en misschien wel eerder.

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) en de FBI zijn een onderzoek gestart. Senator Susan Collins, lid van de Commissie Inlichtingen, verklaarde dat de verdenking ligt bij hackers uit China of die in opdracht van de Chinese overheid werkten.

Test uw identiteit

Sinds de ontdekking zijn nog bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. De getroffen ambtenaren werden opgeroepen hun kredietkaartgegevens nauwlettend in de gaten te houden.

De hackers verkregen toegang tot privégegevens, maar wat ze precies op het oog hadden is onduidelijk: financieel gewin of spionage. Een van de hypotheses is dat ze zich de identiteit van ambtenaren zouden aanmeten om aan geheime gegevens te komen.

Het OPM heeft de ambtenaren laten weten dat ze een procedure kunnen beginnen om zich ervan te vergewissen of hun identiteit gestolen is.

De grootste van drie

Dit is de derde hackersaanval op de VS in de voorbije twaalf maanden.

Eerst was er een Russische aanval die onder meer gegevens over president Obama opleverde – zijn dagschema en andere niet geheime e-mails werden door hackers ingekeken.

En later werden gegevens gehackt, ook toen, dacht men, vanuit China, van overheidspersoneel van het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid. Omdat het toen ging over enkele tienduizenden ambtenaren die veiligheids- en spionagedossiers behandelden, ging men ervan uit dat hun gegevens voor spionagedoeleinden werden gehackt.

Deze aanval is qua volume bij verre de grootste.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content