VS pleit voor regels tegen cyberdreigingen

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

VS minister van defensie Hagel gaat op de Shangri-La veiligheidsconferentie oproepen voor regels tegen cyberdreigingen, onder meer in een gesprek met China.

De jaarlijkse Shangri-La Dialogue veiligheidsconferentie in Singapore brengt al meer dan tien jaar de defensieministers uit de Aziatische regio samen, en daar komen niet alleen de oplopende militaire spanningen in het gebied aan de bak. In zijn toespraak zal de minister van defensie van de VS, Chuck Hagel, benadrukken hoe cyberdreigingen “stille, verdoken, verraderlijke, gevaarlijke gevolgen” kunnen hebben, voor de Verenigde Staten maar “overigens ook voor China, en elke natie.” Dus “moeten we wegen vinden om samen te werken met de Chinezen, met iedereen, om gedragsregels op te stellen, wat internationale afspraken te maken, over de verantwoordelijkheid die overheden moeten nemen,” aldus Hagel onderweg naar de conferentie. Hij zou tevens cybersecurity aankaarten tijdens een ontmoeting met Chinese afgevaardigden.

De VS en China hebben in de voorbije maanden en jaren al geregeld elkaar beschuldigd van cyberaanvallen, zoals recent nog inzake aanvallen tegen Amerikaanse defensiesystemen die uit China afkomstig zouden zijn. Op zijn beurt heeft China na vroegere aanklachten zelf de VS aangeklaagd en opgeroepen om wereldwijde regels terzake op te stellen. Daarmee echoën ze de zorgen die de security industrie zich al lang maakt, waar men vreest dat een aanvalsmalware wel eens onverwachte gevolgen zou kunnen hebben en meer dan de gewenste schade zou aanrichten. Eugene Kasperski van het gelijknamige securitybedrijf Kaspersky Lab roept zelf ook al heel lang op om rond cyberoorlogsvoering internationale verdragen af te sluiten.

Europa

Ook Europa heeft oog voor de cyberdreiging, met in de eerste week van juni voor het eerst een vergadering van de Navo defensieministers inzake de evaluatie van hun cyberverdediging. Chuck Hagel zal ook deze vergadering bijwonen. Het belang van een solide cyberdefensie groeit, aangezien vandaag de Navo systemen al regelmatig onder cybervuur worden genomen, aldus Navo secretaris generaal Anders Rasmussen. In 2011 werd een actieplan uitgewerkt om de cyberverdediging te versterken, en alle Navo leden behoren een nationaal beleid inzake cyberverdediging, een nationale cyber defensie-overheid en voldoende verdedigingscapaciteit te hebben. De Navo zelf startte vorig jaar het nieuwe ‘Nato Communications and Information Agency’ (NCI Agency) met het oog op meer informatiesecurity en infrastructuurbeveiliging. De leiding is in handen van Koen Gijsbers, de voormalige cio van defensie in Nederland. In een toespraak bij de aankondiging van het NCI Agency onderstreepte hij overigens dat de problemen vergelijkbaar waren met deze in grote bedrijven, en dat hij rekende op samenwerking met de industrie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content