VS wil niet dat Google-topman naar Noord-Korea reist

Google-bestuursvoorzitter Eric Schmidt wil een privébezoek brengen aan Noord-Korea. De Amerikaanse regering vindt dat geen goed idee nu de spanningen met het communistische land opnieuw hoog oplopen.

Google-bestuursvoorzitter Eric Schmidt wil een privébezoek brengen aan Noord-Korea. De Amerikaanse regering vindt dat geen goed idee nu de spanningen met het communistische land opnieuw hoog oplopen.

Eric Schmidt wil samen met voormalig gouverneur Bill Richardson van de Amerikaanse staat New Mexico afreizen naar het communistische Noord-Korea. De twee reizen om privéredenen naar het geïsoleerde land, meldt het persagentschap AP. Het zou het eerste bezoek aan het land zijn van een hooggeplaatste buitenlandse zakenleider sinds Kim Jong-un ruim een jaar geleden zijn vader Kim Jong-il opvolgde.

Het Amerikaanse State Department (ministerie van Buitenlandse Zaken) is niet blij met het voornemen van Schmidt en Richardson, maar kan het bezoek niet verbieden. De reis komt volgens een woordvoerster van het ministerie ongelegen, omdat de relaties met Noord-Korea opnieuw onder spanning staan na de lancering in december van een langeafstandsraket. Het communistische land heeft geen diplomatieke relaties met de V.S. Ook de handelsrelaties tussen de twee landen zijn zo goed als onbestaande. De V.S. verbiedt trouwens de import van goederen uit Noord-Korea.

Google geeft geen commentaar over het voornemen van zijn bestuursvoorzitter. “Het gaat om een privézaak,” aldus Google in een mededeling.

Volgens het financiële persbureau Bloomberg kadert Schmidt’s bezoek in een initiatief van de aftredende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton om diplomatie met technologie te integreren. Schmidt was eerder aanwezig bij een vergadering die Clinton met vertegenwoordigers van de Amerikaanse technologiesector organiseerde. Hij nam ook deel aan een door de Amerikaanse regering georganiseerde reis naar Irak om een Iraaks regeringskanaal op Google’s videodienst YouTube te promoten.

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content