VUB-onderzoeker ontwikkelde volledig nieuwe presentatiesoftware: ‘Er gaat te veel tijd verloren met PowerPoint’

Een onderzoeker van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een web-based presentatieplatform ontwikkeld dat dynamischer en interactiever is dan bestaande toepassingen zoals Microsoft PowerPoint, Prezi of Google Slides. Daarmee wil hij komaf maken met oude ideeën over presenteren. Het project zit nog in een onderzoeksfase, maar de VUB onderzoekt of het een spin-off kan oprichten om de software te commercialiseren.

“Het grootste probleem van bestaande tools is dat ze vertrekken van oude ideeën over presenteren: we starten bij het begin, lopen alles door en landen dan. Maar iedereen die al eens presenteerde, weet dat het zo niet werkt. Soms is het belangrijk om terug te gaan naar een eerder punt, of je wil bij een video even inzoomen op iets, iemand wil graag een update zien van de grafiek met een andere parameter om te kunnen vergelijken of je krijgt een onverwachte vraag. Dat kan vandaag wel, maar het is bijzonder omslachtig. Bovendien zijn de mogelijkheden van presentatietools niet mee geëvolueerd met de technologie.”

Aan het woord is Reinout Roels, die aan VUB-onderzoekgroep Web & Information Systems Engineering (WISE) een doctoraat maakte over de technologische en conceptuele fundamenten waaraan de nieuwe generatie presentatiesoftware moet voldoen. Roels analyseerde meer dan 12.000 PowerPoint-documenten en voerde een uitgebreide literatuurstudie en bevraging uit. Op basis daarvan lijstte hij de voornaamste tekortkomingen van klassieke presentatietools op: de statische inhoud van presentaties, de lineaire navigatie tussen slides, de lage gebruiksvriendelijkheid, enzovoort.

Nogal wat mensen zijn met PowerPoint opgegroeid en er zijn niet veel alternatieven. Daardoor worden veel problemen als normaal beschouwd.

Reinout Roels

Om daar een antwoord op te bieden, ontwikkelde hij een volledig nieuw web-based presentatieplatform: ‘MindXpres’. De software moet een einde maken aan de lineaire navigatie, zodat de presentator vlot kan overgaan naar andere slides die pas later in de presentatie voorzien zijn. Daarnaast kunnen er in MindXpres dynamische diagrammen gemaakt worden, die je tijdens de presentatie kan aanpassen door bepaalde parameters aan of uit te zetten.

Verder doet het platform automatische lay-outsuggesties op basis van de inhoud die op de slide staat. De omgeving omvat ook een toepassing die toelaat markeringen aan te brengen bij video’s. Elke slide die wordt aangemaakt wordt opgeslagen in een database. Wanneer de auteur dan een wijziging aanbrengt aan bepaalde tekst of andere inhoud, wordt die vanzelf aangepast in alle presentaties waar die aanwezig is.

Publiek meer betrekken

MindXpres moet ook meer interactie creëren tussen de presentator en zijn toehoorders. Zo kan het publiek bij een MindXpres-presentatie makkelijker deelnemen aan een quiz of een poll en worden de resultaten daarvan automatisch opgeslagen in de presentatie. Verder kunnen de slides gelijktijdig afgespeeld worden op de (mobiele) apparaten van het publiek en is het mogelijk om vlotter notities te nemen in de presentatie.

Roels ontwikkelde ook een feature waarmee het publiek digitaal vragen kan stellen aan de presentator. Doordat het platform web-based is, kan de presentatie eenvoudig gedeeld worden tussen iedereen en is die zowel on- als offline beschikbaar. Voor elk van deze functies werd een plug-in ontwikkeld. “Die plugin-architectuur laat ons ook toe om de software eenvoudig uit te breiden als er in de toekomst andere noden zijn of om ze te verwijderen als de functie in de toekomst voorbijgestreefd is. Dat maakt dit platform uniek”, beweert Roels.

De eerste indruk

De volledige onderzoeksresultaten zijn te raadplegen in zijn doctoraatsthesis en op de website mindxpres.com. Een bèta-versie van MindXpres is nog niet beschikbaar. “Het is zeker de bedoeling dat die er nog komt, maar we willen eerst nog wat werken aan de gebruiksvriendelijkheid. Daar is wat minder tijd aan besteed, omdat we ons tot nu toe vooral op de onderliggende technologieën hebben gefocust”, verklaart Roels. “MindXpres is nu al een volledig functionele presentatietool, maar de ‘eerste indruk’ is voor software ook heel belangrijk. Daarom willen we bijvoorbeeld de grafische interface van de editor nog wat verbeteren vooraleer we MindXpres publiek beschikbaar maken”, klinkt het.

Voor die volgende stap wordt uitgekeken naar investeerders. “MindXpres bevindt zich nog in de fase van een onderzoeksproject, maar we zijn op zoek naar opportuniteiten om het platform te commercialiseren. We bekijken of we hierrond een spin-off kunnen oprichten”, zegt professor Beat Signer, promotor van het doctoraatsonderzoek.

Reinout Roels is na het behalen van zijn doctoraat voor de internationale betaaloperator SWIFT gaan werken, maar hij blijft betrokken bij het project. “Ik ben nog steeds geassocieerd met de VUB. We zijn momenteel aan het onderzoeken wat de opties zijn om MindXpres te valoriseren. Zo zijn we bijvoorbeeld nog bezig met het verwerken van data uit mijn onderzoek, zodat we aan investeerders kunnen tonen dat er voldoende interesse is”, vertelt hij. “Door op een wetenschappelijke manier de voordelen te bewijzen, en door met user studies de interesse van potentiële gebruikers aan te tonen, hopen we in de nabije toekomst investeerders te overtuigen.”

Beter dan PowerPoint?

Daarbij wordt het vooral belangrijk om de meerwaarde tegenover Microsoft PowerPoint aan te tonen, beseft Roels. “Het is onvermijdelijk is dat we met PowerPoint vergeleken gaan worden. Bovendien ervaart niet iedereen de problemen die MindXpres oplost. Nogal wat mensen zijn met PowerPoint opgegroeid en er zijn niet veel alternatieven. Daardoor worden veel problemen van PowerPoint als normaal beschouwd. Mensen beseffen soms niet dat er veel tijd verloren gaat, terwijl het allemaal makkelijker en efficiënter zou kunnen gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content