VUB-onderzoeksgroep trekt Chinese banden aan

Professor Jan Cornelis van de VUB-afdeling Elektronica en Informatica (ETRO) heeft in China 2 samenwerkingsovereenkomsten getekend.

Professor Jan Cornelis van de VUB-afdeling Elektronica en Informatica (ETRO) heeft in China 2 samenwerkingsovereenkomsten getekend.

De samenwerkingsdeals werden gesloten met het Institute for Remote Sensing Applications van de Chinese Academy of Sciences uit Peking en de North Western Polytechnical University uit Xi’an. “Met beide overeenkomsten is het de bedoeling op termijn te komen tot de creatie van nieuwe gezamenlijke economische activiteit”, aldus Cornelis, die momenteel deelneemt aan de Vlaams-Brabantse handelsmissie in China onder leiding van Jean-Luc Dehaene.

Het Memorandum for Understanding (MOU) dat met het ISRA getekend werd voorziet in eerste instantie in uitwisseling van PhD-studenten, vorsers en professoren. Er wordt tevens naar financiering gezocht voor gezamenlijke onderzoeksprojecten. De werking van het ISRA, dat reusachtige databanken van remote sensing-gegevens beheert en ook nieuwe sensoren ontwikkelt, is complementair aan dat van het ETRO, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van nieuwe signaal- en dataverwerkingstechnieken.

De overeenkomst met de NWP-universiteit breidt de bestaande samenwerking gevoelig uit. Al in 2005 werd het laboratorium voor Audio Visuele Samenwerking opgericht dat onderzoeksprojecten op het getouw zet. Thans is met diverse Chinese overheidsinstanties, zoals de Chinese Academy of Sciences, de basis gelegd voor een structurele ondersteuning. Bedoeling is volgens Cornelis een gezamenlijke organieke structuur voor het labo uit te bouwen. Het zal zich onder meer bezig houden met audiovisuele synchronisatie, omzetting van tekst naar spraak en dergelijke.

“Het is de bedoeling van alle partners dat hun gezamenlijk strategisch basisonderzoek op termijn zal leiden tot joint ventures. De VUB zet hiermee een eerste stap op internationaal vlak tot concretisering van de drievoudige missie van de universiteit, met name onderwijs, onderzoek, dienstbetoon en technologietransfer”, aldus Cornelis.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content