VUB start met bacheloropleiding in artificiële intelligentie

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) begint in het academiejaar 2022-2023 met de nieuwe opleiding Bachelor of Science in de Artificiële Intelligentie. Het is de eerste academische bachelor in België die zich volledig op AI focust.

De Brusselse universiteit wil met de nieuwe opleiding tegemoet komen aan de noden op de arbeidsmarkt en de vraag naar STEM-profielen (Science, Technology, Engineering en Mathematics). De richting omvat een breed pakket aan basisvakken en wil AI vanuit verschillende invalshoeken bestuderen. Algoritmen en datastructuren, zoekprocessen, neurale netwerken en andere technieken voor machinaal leren, kennisrepresentatie en redeneren, wiskunde en wetenschappelijke methoden komen allemaal aan bod.

‘Unieke mix van vakken’

Ook de rol van AI in de maatschappij wordt belicht. Zo worden onder meer ethische en legale aspecten bestudeerd, maar komt ook taalkunde of psychologie aan bod.

‘Deze opleiding heeft het potentieel om een brede instroom aan studenten aan te trekken’, zegt Jan Danckaert, rector ad interim en vice-rector Onderwijs- en Studentenbeleid. ‘Dat is te danken aan haar unieke mix van STEM-vakken, zoals wiskunde en computerwetenschappen, en menswetenschappelijke vakken, zoals cognitie, taalkunde, recht en ethiek.’

Partner Content