Waakhond waarschuwt voor nieuwe frauduleuze online-tradingplatformen

© Getty Images

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft de voorbije weken klachten ontvangen over nieuwe frauduleuze tradingplatformen actief in België. De financiële waakhond raadt daarom ten stelligste aan niet in te gaan op aanbiedingen van een resem platformen.

De platformen in kwestie lokken slachtoffers via nepadvertenties op sociale media. Vaak wordt in die advertenties een bekend persoon opgevoerd. Ook maken ze gebruik van mobiele applicaties om zieltjes te winnen. Het gaat om een aanbod van een virtuele munt of opleiding, waarbij de platformen volgens de FSMA ‘erg agressief’ te werk gaan.

Geld aftroggelen

‘De oplichters proberen slachtoffers zelfs te overtuigen hun computer vanop afstand te laten overnemen om zo bepaalde overschrijvingen te doen’, stelt de waakhond vast. ‘Bovendien proberen de oplichters slachtoffers zover te krijgen om steeds grotere sommen te beleggen. Zij beweren dat slechts één bijkomende betaling nodig is om hun gelden vrij te krijgen. Dit is een techniek om mensen nog meer geld af te troggelen.’

Slachtoffers klagen dat ze hun centen kwijt zijn of niets meer horen van het platform. Concreet waarschuwt de FSMA voor een waslijst aan nieuwe tradingplatformen. De lijst is bereikbaar via deze webpagina.

Partner Content