Waals ict-contract opgezegd

De Waalse regering heeft vanochtend het contract van ict-dienstverlener GIEI opgezegd.

De Waalse regering heeft vanochtend het contract van ict-dienstverlener GIEI opgezegd.

Sinds 1989 kreeg de Groupement d’Intérêts Economiques Informatiques (GIEI), een bedrijf dat opgericht was door Ethias, het vroeger Ciger en Capgemini, jaarlijks 25 miljoen euro in het kader van een uitbestedingscontract voor de ict van het Waalse Gewest. Maar er staken geruchten de kop op van een gebrek aan concurrentie, veel te dure diensten en onderaanneming zonder reële contrôle.

In juni laatstleden besliste de Waalse Regering om een externe audit te laten uitvoeren over de overeenkomst met GIEI. Die moest, parallel met een audit van het Rekenhof, de wettelijkheid en de instelling van de overeenkomst in haar huidige toestand evalueren en eventuele pistes van verbetering aangeven. De audit werd toevertrouwd aan Ramboll Management, dat zelf de diensten inriep van ict-auditbedrijf ICT Control en van het advocatenkantoor Simon Brown.

Volgens Christopher Barzal, woordvoerder van Rudy Demotte, is de knoop vandaag doorgehakt : de Waalse Regering heeft beslist de overeenkomst met de GIEI te beëindigen, met een opzegtermijn van 3 jaar. Tijdens die periode zal een transitiecomité de continuïteit van de administratieve ict-diensten van het Gewest moeten verzekeren. Na afloop van die periode zal het Gewest overgaan tot openbare aanbestedingen, op basis van lastenboeken die de overheid zal samenstellen op basis van de noden van elke dienst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content