Waalse regering gaat TikTok op werktelefoons verbieden

Elio Di Rupo © Belga Image

Waals minister-president Elio Di Rupo gaat de regering aanstaande donderdag voorstellen om ministers en het personeel van de diensten van de regering te verbieden om TikTok te installeren op toestellen die ook professionele applicaties bevatten.

‘Ik heb veel aandacht voor cyberveiligheid. Met deze maatregel wil ik de beveiliging van gevoelige informatie van het Gewest garanderen en ons aansluiten bij de besluiten van de Europese Commissie en het parlement’, reageerde Di Rupo in een parlementscommissie op een vraag van Jean-Luc Crucke (Les Engagés). Hij stipte aan dat het personeel tot 22 maart tijd krijgt om zich te schikken naar de beslissing.

Hoewel Di Rupo TikTok wil bannen van toestellen met interne Waalse informatie, hamert de minister-president erop dat de overheid aanwezig moet blijven op de populaire app. ‘Er zijn meer dan vier miljoen Belgen die zich informeren via sociale netwerken waar complotdenkers en extreem rechts heel aanwezig zijn. Indien wij hun fake news niet bestrijden, wie dan wel?’, zo vroeg hij zich af.

Dat argument overtuigde Crucke niet. ‘Het bestrijden van fake news, dat betekent vandaag strijden tegen TikTok en niet op dat netwerk blijven’, zo luidde zijn mening.

Op federaal niveau heeft premier Alexander De Croo de inlichtingendiensten gevraagd om een risicoanalyse uit te voeren voor TikTok en gelijkaardige apps.

TikTok is eigendom van het Chinese ByteDance en ligt onder vuur sinds het technologiebedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot de gegevens van Amerikaanse en Europese gebruikers. Steeds meer regeringen en parlementen verbieden TikTok op de werktelefoons en andere zakelijke toestellen van hun personeel uit angst voor datadiefstal en spionage.

Partner Content