Waalse zendmastentaks mogelijk illegaal

. © .

De Europese regels verbieden een stad om een forfaitaire belasting op te leggen voor het plaatsen van een zendmast op haar grondgebied. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie woensdag geadviseerd.

De advocaat-generaal boog zich over het verzet van Base Company tegen de belasting die de stad Bergen oplegt voor het plaatsen van een zendmast. De telecomoperator acht de belasting in strijd met de zogenaamde machtigingsrichtlijn. Die regelt de toegang tot infrastructuur in de vrijgemaakte telecommarkt.

In tegenstelling tot eerdere rechtspraak meent advocaat-generaal Nils Wahl nu dat zo’n belasting wel degelijk onder de machtigingsrichtlijn kan vallen. Dat betekent in concreto dat de belasting aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Zo mag de heffing niet louter forfaitair zijn, zoals volgens Wahl het geval lijkt te zijn bij de belasting die Bergen heft. Volgens de advocaat-generaal moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de intensiteit van het gebruik van de zendmast.

Niet bindend, maar…

Het juridisch advies, dat ook van toepassing kan zijn op gelijkaardige belastingen van andere overheden, is niet bindend, maar de analyse van de advocaat-generaal wordt wel vaak overgenomen door het Hof. Het Hof velt naar verwachting binnen enkele maanden zijn definitieve arrest.

De zendmastentaks wordt door zowat alle operatoren aanschouwd als een onredelijke belasting. Begin dit jaar nog trokken Telenet, Mobistar, Base en Tegelijk samen aan de alarmbel om aan de overheid te vragen voor een stabiel reguleringskader.

(Belga/PVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content