Waar ex-Microsoftbaas Steve Ballmer het meeste spijt van heeft

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Steve Ballmer heeft voor het eerst gesproken sinds zijn vertrek bij Microsoft. Hij betreurt het missen van de mobiele boot en is trots op de ’trucs’ die Microsoft heeft uitgehaald met onder meer Office.

“Als ik de laatste tien jaar mocht overdoen, zouden we vandaag met Windows Phone een sterkere positie hebben op de telefoonmarkt”, zei Steve Ballmer dinsdag tijdens een lezing voor studenten in Oxford, zijn eerste publieke optreden sinds hij een maand geleden opstapte als CEO van Microsoft. “Wat ik het meeste betreur is dat we de hardware en software niet snel genoeg samengebracht hebben.”

Maar Ballmer vindt dat Microsoft wel op de goede weg is om dit probleem recht te zetten. “Met een portfolio van Surface-tablets en Windows Phones en met de overname van Nokia’s mobiele voegt het van oorsprong softwarebedrijf meer gewicht toe aan zijn hardware. Of dat betekent dat we de volgende generatie zullen leiden? Nee, maar we werken hard om die volgende golf niet te missen.”

Waar is Steve Ballmer het meest trots op na 14 jaar aan het hoofd van Microsoft gestaan te hebben? “We hebben minstens twee ’trucs’ uitgehaald: we hebben de moderne pc uitgevonden door Office te bouwen, en we hebben de microprocessortechnologie naar het datacenter gebracht. De Xbox is nog eens een halve truc. Volgens mij hebben we het in dat opzicht beter gedaan dan de rest. Apple heeft twee trucs uit zijn mouw getoverd, Google één. Maar wat de ‘mobiele truc’ betreft, zijn we een beetje achtergebleven.”

Ballmer komt nog eens terug op de overname van Nokia’s telefoonafdeling, die hij één van de moeilijkste maar meest significante beslissingen uit zijn carrière vindt. “Het is belangrijk, want wij zijn Micro-soft: in de kern waren we een softwarebedrijf. Met de Xbox, de Surface en nu de smartphones, hebben we een ‘gemixt’ profiel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content