Waarom 3D-printing dé technologie van 2013 was (en waarom niet)

© Thinkstock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Auto’s, pistolen, medische toepassingen, muziekinstrumenten en zelfs pizza’s: het is slechts een greep uit wat het afgelopen jaar allemaal afgedrukt werd in 3D. Was 3D-printing dan de meest baanbrekende technologie van 2013? “De hype was groot, de omzet marginaal”.

Er werden dit jaar onder meer auto’s, pistolen, embryonale cellen en kraakbeenimplantaten, muziekinstrumenten en vinylplaten en, ja, zelfs pizza’s met een 3D-printer afgedrukt. En binnenkort zullen de 3D-printers ook onze huiskamer veroveren: een grote fabrikant als HP is al in de weer met 3D-printers voor thuisgebruik.

Was 3D-printing dan dé technologie van 2013? “In sommige sectoren is de 3D-printtechnologie zeker al doorgedrongen”, zegt Mario Fleurinck, CEO van het 3D-printingbedrijf Melotte, in Knack. “Er worden bijvoorbeeld nog maar weinig complexe juwelen geproduceerd zonder dat er een 3D-printer aan te pas komt. Ook hoorapparaten worden dezer dagen steeds vaker op maat geprint. En dan zijn er nog de assistieve 3D-toepassingen (die dienen ter ondersteuning van mensen met beperkingen, nvdr.), die vooral ingezet worden in de zorgsector.”

Hype

“De mogelijkheden zijn schier onbegrensd”, gaat Fleurinck verder, “maar op dit ogenblik is het nog een marginale ontwikkeling. De omzet die gerealiseerd wordt, is niet eens in percentages uit te drukken. Wel was er nooit eerder zo’n hype rond 3D-printing als in 2013. Dat komt doordat het 3D-printlandschap binnenkort volledig hertekend zal worden, want er vervallen enkele sleutelpatenten waardoor meer bedrijven die markt zullen betreden en de kostprijs van de nu nog zeer dure 3D-printers zullen doen dalen. Dat zal de technologie in een stroomversnelling doen terechtkomen.”

België pionier?

België is al enkele jaren een pionier in 3D-printing: behalve Melotte, dat eerder dit jaar de nationale Energy Globe Award won – zeg maar ‘de Oscar voor duurzame ontwikkeling’ -, zijn ook de Leuvense bedrijven Materialise, dat zich vooral bezighoudt met kunststoffen, en Layerwise, dat hoofdzakelijk met metaal werkt, belangrijke spelers op de markt van 3D-printing. Fleurinck: “België staat inderdaad bekend als een van de landen met de hoogste densiteit van 3D-printingbedrijven. En toch: ik kan alleen voor mijn eigen winkel spreken, maar ik stel vast dat vandaag minder dan 1 procent van onze omzet gerealiseerd wordt in België. Het gaat zelfs zo ver dat wij de Belgische medische sector bedienen vanuit Nederland, omdat we onze producten hier zo moeilijk verkocht krijgen. Dat is dramatisch, want op die manier zullen we de markt aan de multinationals moeten laten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content