Waarom Apple-baas Tim Cook minder imposant is dan Steve Jobs

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Tim Cook lijkt tijdens Apple-events minder imposant voor de dag te komen dan zijn voorganger Steve Jobs. De reden: hij is driekwart van de tijd niet aan het woord, en hij laat de onthullingen van belangrijke producten vaak over aan zijn collega-topmannen.

Technologiesite Mashable analyseerde de zes keynote-presentaties die Tim Cook reeds afgewerkt heeft als CEO van Apple. Daaruit blijkt dat hij slechts 23 procent van de tijd op het podium staat tijdens events, en dat de overige tijd ingevuld wordt door andere Apple-topmannen zoals marketingbaas Phil Schiller of softwarebaas Craig Federighi.

Steve Jobs, de vorige Apple-baas, had een tegenovergestelde aanpak. Hoewel Jobs tijdens zijn laatste keynote op WWDC in 2011 al sukkelde met zijn gezondheid, stond hij nog altijd 46 minuten – of 63 procent van de presentatie – op het podium. Dat was tevens zijn kortste optreden ooit.

Cook heeft daarentegen nooit langer dan 30 minuten (op het WWDC-event van dit jaar) het publiek toegesproken. Tijdens de voorstelling van de iPhone 5S afgelopen september, stond de Apple-CEO zelfs maar 16 minuten op het podium.

Opvallend is dat Cook meestal uitsluitend het begin en het einde van een presentatie voor zijn rekening neemt, en ongeveer alle belangrijke onthullingen – de iPhone 5 en 5S, de iPad Mini, iOS 7, Mac OS Mountain Lion en Mavericks – bijgevolg overlaat aan zijn collega’s.

Het is niet helemaal duidelijk of Cook op deze manier een meer ‘democratisch’ Apple wil laten zien, of dat hij zich gewoon comfortabeler voelt aan de zijlijn.

Apple stelt vanavond 22 oktober vermoedelijk een nieuwe iPad en iPad mini voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content